Специалните ни сили се подготвят за участие в голямо учение на НАТО

28.06.2021 г. Специалните ни сили се подготвят за участие в голямо учение на НАТО

 Otbrana.com

От  21 до 25 юни  СКСО беше домакин на началната планираща конференция за учението “Trojan Footprint 22”, което ще се проведе през май месец 2022 година. На конференцията в град Пловдив присъстваха над 120 представители на повече от 60 командвания, организации и структури от 32 държави, които започнаха планирането на най-мащабното учение на Специалните сили през следващата година, съобщават от СКСО.

На откриващата церемония генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) на Българската армия, приветства участниците с добре дошли в един от най-древните и най-красивите градове в България и изрази увереност, че всички ще имат възможността да си свършат добре работата и междувременно да създадат трайни връзки помежду си, които да им помагат в бъдещото сътрудничество. На завършилото през тази година учение са участвали 15 държави. Мащабът и участието, които се очертават за следващата година за всички нас означава едно – двойно повече усилия, двойно по-голям мащаб и по-високо ниво на операциите и разбира се двойно по-голям резултат и оперативна готовност.

От страна на Командването на специалните операции на САЩ в Европа (SOCEUR), което е водеща структура при планирането и ръководството на учението, полковник Клей Фрийман също изрази своята увереност, че поставените задачи ще бъдат изпълнени, като обучението е един от приоритетите на SOCEUR. Той благодари на СКСО в лицето на генерал-майор Матеев за създадената отлична организация за провеждане на конференцията.

„Напълно сме наясно, че практиката води до перфектност и колкото сме по-добре тренирани, толкова имаме по-високи шансове за победа на бойното поле. Връзките, които сме изградили по време на изминалите учения са доказателство за това, че сме по-силни заедно, като съюзници и партньори в Европа и дори през Атлантика.“ Това каза подполковник Андрюс от Литовското командване на Специалните операции.

През 2022 година „Trojan Footprint” ще бъде най-голямото учение на Специалните сили, правено до сега. Ще се проведе на територията на 10 държави, като българските Специални сили ще участват със свои представители и формирования освен на територията на страната, също така и на територията на четири други съюзни държави. Задачите, които ще отработват са свързани със основните мисии на силите за специални операции – специално разузнаване, директни действия, военно подпомагане и контратероризъм. Ще се изпълняват и допълнителни задачи. Учението цели да повиши уменията на формированията за действие по суша, въздух и вода за изпълнение на целия спектър от специални операции и да повиши готовността на ССО на НАТО и партньорски държави.