Първият български военен научно – изследователски кораб ще се казва „Св. св. Кирил и Методий“

02.07.2021 г. Първият български военен научно – изследователски кораб ще се казва „Св. св. Кирил и Методий“

 Otbrana.com

Заседание на комисията  по наименуване на първия български военен научно – изследователски кораб се проведе днес в Националния център за полярни изследвания към СУ „Св. Климент Охридски“, съобщават от ВВМУ. От представените 250 предложения, след конструктивни разисквания, комисията в състав: флотилен адмирал проф. д.в.н. Боян Медникаров и кап. I ранг проф. Калин Калинов от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“, проф. Христо Пимпирев от БАИ, Драгомир Матеев от СУ, Кирил Вълчев от БАИ и Милена Дамянова от МОН, избра името „Св. св. Кирил и Методий“

Светите братя са символ на българската писменост, образование и наука, което отговаря на основната цел на кораба – научни изследвания и обучение на кадри за военноморските сили и други морски образователни институции. Победителките в конкурса са две дами  - Мария Илчева и Виктория Евгениева Румянцева.

На заседанието началникът на Морско училище, обяви и решението на Академичния съвет на флотската Алма матер за удостояването на проф. Христо Пимпирев със званието „Почетен професор“ на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“.