След година и половина сключваме договор за нов боен самолет

26.11.2010 г. След година и половина сключваме договор за нов боен самолет

Ще ни трябват между 1 и 2 млрд. лева, прогнозира заместник-министърът на отбраната Валентин Радев на 18 международна конференция на АФСЕА – секция София.

 Спирдон Спирдонов

Съгласно утвърдената от министъра на отбраната пътна карта е стартирал процесът за подготовка на роцедура за придобиване на основен боен самолет за ВВС. Създаден е направляващ комитет с председател заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Има интегриран екип по този въпорс и екип от Института по отбрана, който ще се занимава със създаване на методика и математически модел за оценка на техническите характеристики на евентуалните кандидати.

Прогнозата на заместник-министъра на отбраната Валентин Радев е, че през август 2012 г. ще се сключи договор за доставката на новия самолет. Той говори на 18 международна конференция на АФСЕА- секция София. Сами разбирате, каза заместник-министърът, това ще струва много пари на държавата, оценките са между 1 и 2 млрд.лв. Цената зависела от броя на самолетите, които ще бъдат поръчани и това дали ще са нови или втора ръка. Ще се стремим да бъдем равноотдалечени от всички кандидати за доставяне на самолета и ще им предоставим възможност да правят своите презентации, посочи Валентин Радев. Целта е максимално обективизиране на процеса.

Предстои да се подпише договор за модернизация на авиониката на  самолетите МиГ-29, с които сега разполагат ВВС, съобщи заместник-министърът. Предвижда се модернизация и на други летателни апарати.