Гарнизон Враца и 10 механизиран батальон имат бъдеще

05.07.2021 г. Гарнизон Враца и 10 механизиран батальон имат бъдеще

 Спирдон Спирдонов

Като началник на отбраната се отнасям с еднакво чувство на отговорност, както към изтребителната и другите родове авиация така и към останалите видове въоръжени сили и структури, каза адмирал Емил Ефтимов. Той бе на посещение във Враца. Десети механизиран батальон, подчерта началникът на отбраната, е с подобаващо значение за системаата за национална сигурност, на Въоръжните сили и Сухопътните войски. Неговите нужди са адресирани адекватно, вървят инфраструктурни проекти, който в голяма степен ще повишат стандарта на живот на военнослужещите, ще допринесат за повишаване на мотивацията им и ще усетят отношението на държавата и армията към тях, отбеляза още адмирал Ефтимов.

На място началникът на отбраната се запозна с организацията и дейността на военното формирование и разгледа учебно-материалната база. Имаше среща с личния състав на механизирания батальон и оглед на прилежащия войскови район. Заедно с него бяха  командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, директорът на Щаба на отбраната генерал-майор Стайко Прокопиев, както и директорите на дирекции „Логистика“ и „Стратегическо планиране“ в Щаба на отбраната бригаден генерал Митко Григоров и бригаден генерал Анатолий Кръстев. Той бе посрещнат от полковник Митко Балтов, командир на бригадно командване – Благоевград и подполковник Симеон Цеков, командир на батальона.

След срещата си с личния състав началникът на отбраната заяви, че тези хора заслужават да бъдат чути. Той е благодарен на командира на Сухопътни войски за положените грижи. И беше категорчен, че гарнизон Враца и 10 механизиран батальон имат бъдеще. По отношение на задачите, които изпълняват се нуждаят от по-добро ресурсно осигуряване, включително по-голям щат. Това присъства в плановете на Щаба на отбраната и то ще позволи изпълнението на широкия спектър от задачи. Темата за отдаване под наем или продаване на имоти не е обсъждане, стана ясно от отговор на началника на отбраната на въпроси на местни медии. Работи се за създаване на по-добри условия на полигон „Сливница“, за да може да се използва за подготовка и от врачанския батальон.

За разлика от други гарнизони тук има интрес към конкурсите за войници, отговори на въпрос на „Отбрана“ адмирал Ефтимов. На последния конкурс за едно място са кандидатствали 4-5 души, което е над средното за страната. Явно този район има демографски потенциал и постепенно това, което се прави в армията по отношение на заплащането и подобряване на условията на труд, дава резултат, каза още началникът на отбраната.

Действително сградният фонд е чувствително обновен, което е видимо от пръв поглед. Особено за хора, като мен, който за последно са били тук при откриването на формированието през 2014 г. Известно време преди това гарнизон Враца беше закрит. Днес батальонът действително изпълнява доста задачи. Една рота, например, в момента е в дежурство в Силите за отговор на НАТО. Батальонът изпълнява и въникнали задачи по подпомагане на местната власт и населението при бедствия и аварии.

„Черната“ кутия на падналия МиГ-29 ще замине за Русия, когато са готови специализирание органи, каза началникът на отбраната.  Той акцентира на факта, че „останките на самолета открихме сами“, въпреки коментрите „на някои, че не го търсим сами“.  Откриването е извършено със средство, получено от Белгия, което експроатираме от 2009 г. Доказахме, че с техниката, която разполагаме можем да изпълняваме задачите си, посочи адмиралът. Скептицизъм по отношение на готовността на армията да изпълнява задачите си и на отговорността ни пред националната сигурност не трябва да има, бе категоричен началникът на отбраната.