У нас жени политици има, но генерали и адмирали няма

13.07.2021 г. У нас жени политици има, но генерали и адмирали няма

 И още нещо за „стъкления таван“ от преди десетина години.

Спирдон Спирдонов

Интересно, дали наред с всичко друго Теодора Генчовска, която е предложена за министър на отбраната от лидера на ПП „Има такъв народ“ Слави Трифонов, ще вдигне „стъкления таван“ пред кариерното развитие на жените в армията. Защо? Малко по-нататък.

Много хора ахнаха, че жена може да бъде военен министър. Някои дори не могат да си представят как офицерите ще козируват на жена. Не е ново. Така, както в последните години на много зари и други проява рапортуваха и козируваха на председателя на 44-ото Народно събрание.

Хубаво или лошо е жена да бъде начело на политическото ръководство на Въоръжените сили, е въпрос на по-нататъшни коментари. Понеже гледаме все на запад, ще кажа, че по мои спомени през последните години поне 17 държави в света бяха избрали дами да ръководят военните им ведомства. И не само на запад, разбира се. Става дума за Франция, Албания, Нидерландия, Италия, Босна и Херцеговина, Словения, Испания, Република Северна Македония… И не само на запад – дори в Бангладеш, ЮАР, Никарагуа, Кения, Австралия, Индия, ЦАР… Първата жена министър на отбраната на Германия Урсула Гертруд фон дер Лайен стана и първата жена председател на Европейската комисия. Бившата риалити звезда, асистентка на илюзионист, заклет привърженик на Брекзит, Пени Мордаунт е първата жена министър на отбраната на Великобритания.

Сега за „стъкления таван“. „Мога смело да заявя, че няма "стъклен таван" в българските въоръжени сили, който да препятства кариерното развитие на жените". Думите са на министъра на отбраната Аню Ангелов от 10 юли 2012 г. при откриването на международната конференция по проекта на НАТО "Ролята на жените в сигурността и отбраната". Тогава той изрази надежда, че до 5-6 години ще има жена генерал или адмирал. Няма да правя справка колко жени генерали и адмирали има в натовските армии. Виждали сме ги и у нас по време на учения и посещения. Като че ли обаче пробивът в армейската йерархия се оказва доста по-труден. Имам предвид в сравнение с политиката.