Премиерът Стефан Янев ще наблюдава утре демонстрации в рамките на „Бриз 2021“

15.07.2021 г. Премиерът Стефан Янев ще наблюдава утре демонстрации в рамките на „Бриз 2021“

 Днес корабите от многонационалното оперативно съединение изпълняват планираните задачи на море

Otbrana.com

Министър-председателят Стефан Янев ще присъства утре на Националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021“, съобщават от правителствената пресслужба. В 8.30 часа премиерът Янев ще приеме почетния караул на Морската гара в града, след което от борда на кораб „Капитан I ранг Димитър Добрев“ ще наблюдава демонстрациите в рамките на учението - преодоляване на последствия от инцидент с търговски кораби в националните морски пространства, операция по спасяване на бедстващи хора на море, ликвидиране на нефтен разлив и други. От Пресцентъра на МО съобщават, че на ВИП-деня ще присъстват министърът на отбраната Георги Панайотов и начилникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

В планираното учение участват 14 държави с 30 бойни и спомагателни кораба и катери, три самолета, осем вертолета и 2 065 военнослужещи от ВМС на Албания, Белгия, България, Великобритания, Грузия, Гърция, Испания, Италия, Латвия, Полша, Румъния, САЩ, Турция, Украйна, Втората постоянна военноморска група на НАТО и Втората постоянна противоминна група на НАТО от силите за отговор на алианса. Учението се провежда за двадесет и пети път. Целта е да се повиши оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите страни, чрез отработване на съвместни задачи и водене на широк спектър от бойни действия на море в операция за осигуряване на морската сигурност в региона.

Днес корабите от многонационалното оперативно съединение изпълняват планираните задачи на море, съобщават от Пресцентъра на «Бриз 2021».

Те включват отразяване на атаките от ракетни катери, артилерийска стрелба по въздушна цел, обследване на плитководни райони, откриване и следене на подводница в зададен район, в което се включи и самолет от патрулната авиация на Република Турция, учения по противокорабна отбрана, прехвърляне на леки товари на ход, тактическо маневриране.

Отработи се и междуведомственото сътрудничество с правителствени, неправителствени и частни организации и институции при реакция на кризи и защита на населението.

Проведоха се съвместни действия при ликвидиране на пожар на борда на търговски кораб в пристанище Варна, операция по спасяване на бедстващи хора на море, ликвидиране на нефтен разлив и овладяване на похитен търговски кораб, при който се включи и вертолет AS 565 MB „Panther” от морската вертолетна авиобаза „Чайка”.