Специалните сили с титли и в Държавния военен шампионат по тактическа стрелба

19.07.2021 г. Специалните сили с титли и в Държавния военен шампионат по тактическа стрелба

 Otbrana.com

Воините от Силите за специални операции извоюваха категорични победи и спечелиха титлите в отборното класиране и при жените, и при мъжете в трети пореден Държавен военен шампионат!

Този път мъжете и жените на Специалните сили бяха безапелационни и спечелиха с голяма преднина всички златни медали и купи в първия официален ДВШ по тактическа стрелба, съобщават от СКСО.

Първенството се проведе на Учебен център „Црънча“, като в него участваха 7 мъжки и 5 женски отбора от състава на Съвместното командване на специалните операции (СКСО), Сухопътни войски, Военновъздушни сили, Военноморски сили, Национален военен университет „Васил Левски“, служба „Военна полиция“ и Стационарна КИС. Мъжките отбори бяха с четирима участника, а женските с по двама. Състезанието се проведе на 6 сцени и 3 дрила (упражнения за контрол и боравене с оръжието). Класирането е индивидуално и отборно за мъже и жени.

Индивидуално класиране жени:

1-во място – мл.серж. Ваня Гатева от СКСО

2-ро място – мл.серж. Здравка Бонева от СКСО

3-то място – серж. Стефани Кочева от служба „Военна полиция“

Индивидуално класиране мъже:

1-во място – р-к Костадин Крушков от СКСО

2-ро място – мл.серж. Петър Хубенов от СКСО

3-то място – серж. Иван Минчев от СКСО

Отборно класиране жени:

1-во място – Съвместно командване на специалните операции

2-ро място – служба „Военна полиция“

3-то място – НВУ „Васил Левски“

Отборно класиране мъже:

1-во място – Съвместно командване на специалните операции

2-ро място – Сухопътни войски

3-то място – НВУ „Васил Левски“

Командирът на СКСО генерал-майор Явор Матеев заяви, че изпълнението на упражненията от шампионата по Тактическа стрелба трябва да стане базисното ниво за Българската армия.

„Това е най-комплексната от армейска гледна точка дисциплина. Разработените и подредени сцени и варианти реално предлагат на всеки един военнослужещ моментна ситуация, максимално близка до реалната, която може да му се случи на бойното поле. Това, което може да възникне в рамките на съвременните конфликти се отработва именно тук. Сцените предлагат изключителна динамика, дават възможност на всеки един сам да вземе решение в кой момент, от каква дистанция, от каква позиция да порази съответната цел. Аз съм много доволен, че това първенство вече е част от общоармейските шампионати, защото тук военнослужещите показват на дело това, което са придобили като качества и умения по време на бойната си подготовка“ каза генерал-майор Матеев и добави – „На това състезание, както и предходните завършили, условията, при които се изпълняват упражненията за мъжете и жените военнослужещи са абсолютно еднакви. На бойното поле куршума не прави разлика дали си възрастен, дали си по-млад, дали си жена, дали си мъж. Всички трябва да се готвят еднакво. Това е равнопоставеността.“

Шампионата наблюдава и заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Той сподели, че впечатленията му за състезателите и за организацията на самия турнир са отлични.

„Домакините са извършили огромна и прецизна подготовка. Направи ми впечатление, че съдийския апарат е изключително голям брой подготвени хора, тъй като се оценяват най-различни компоненти – време, точност, спазване мерки за безопасност и чест прави на домакините от СКСО, че са подготвили този апарат, както и цялото състезание. Това изисква много ресурс, много капацитет, изисква и желание в хората. Всъщност това което ми направи най-силно впечатление е огромното желание на всики участници и на всички хора, които видях днес, към стрелбата, към това да се представят на високо ниво“ каза генерал-лейтенант Илиев и в заключение добави - „Тактическата стрелба е част от бойната подготовка и съм удовлетворен от това, което видях и желанието ми е да се развива, защото това е военно-приложен спорт и има пряко отражение върху бойната подготoвка на войските.“

Награждаването на призьорите се проведе в щаба на СКСО, където командира на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев връчи медалите на индивидуалните победители, а кмета на гр.Пловдив г-н Здравко Димитров – на отборните.