Без нито един генерал от армията в 46-ото Народно събрание

19.07.2021 г. Без нито един генерал от армията в 46-ото Народно събрание

 Полковник от запаса Александър (Сашо) Александров и бившият военен министър офицерът от запаса Велизар Шаламанов са познатите лица от армейската общественост народни представители в новия парламент.

Спирдон Спирдонов

Бяхме свикнали в последните години в парламента да има изявени представители на военната експертиза, включително доскоро действащи генерали и адмирали на високи длъжности, дори на най-високите, в армейската йерархия. Резултатите от изборите на 11 юли показват, че в 46-ото Народно събрание няма да бъде така. Впрочем това беше подсказано още на изборите на 4 април. Още тогава стана ясно, че партиите не разчитат на висши представители на запасното съсловие. Единствено БСП даде шанс на ген. Кольо Милев, който спечели мандат в Търговище. ГЕРБ и ДПС си прибраха от парламента генералите и адмиралите. А и самото 45-то Народно събрание просъществува доста кратко, за което време дори не бе сформирана Комисия по отбрана.

Обявеният състав на 46-ото Народно събрание показва, че този път армейската общественост ще бъде слабо представена от депутати, произлезли от нея. Вече няма да има и един генерал от Въоръжените сили. Очевидно е, че спечелилата изборите

ПП „Има такъв народ“ ще разчита в тази сфера на законодателството на отбраната на полковник от запаса Александър (Сашо) Александров. Чест му прави, че в представянето си, като депутат от предишния парламент, срещу графата „професия“ бе записал офицер, а не инженер, както обикновено ставаше при неговите предшественици. Иначе е отлично запознат с работата в Народното събрание и особено в Комисията по отбрана, където беше главен експертен сътрудник през последните четири години. Преминал на различни длъжности в Генералния щаб на БА и Министерството на отбраната. Бил е началник на отдела по интеграцията и оперативната съвместимост в Генералния щаб, Заместник-военен представител на България в НАТО (2004-2006), началник на отдела МО за укрепване на мерките за укрепване на доверието във военната област (ДОВСЕ, ВД и Открито небе), началник на Офиса на НАТО в Скопие (2012-2014 г.), главен експертен сътрудник в Комисията по отбрана на Народното събрание.

Завършил е Висшето военно училище "В. Левски", Велико Търново - 1980 г., Военна академия в Москва - 1990 г., Висш колеж по отбраната на НАТО в Рим - 2001 г. Има краткосрочни (30 дневни) курсове в Командната академия на Бундсвера в Хамбург - 1996 г.; - Училището на НАТО в Оберамергау, ФРГ - 2003 г. - Центъра на ООН по операции по поддържане на мира в Райхенау, Австрия - 1994 г. Участвал е в операции и по крупни учения на НАТО по ПЗМ: военен наблюдател на ООН в мисията на ООН в Ангола - 1995-1996 г. - старши национален офицер на българския контингент; старши национален офицер на контингента от БА в учението "Cooperative Osprey" - 1996 г. във Форт Полк, Луизиана, САЩ; старши национален офицер на контингента от БА в учението "Cooperative best Effort" - 1998 г. на Криволак, Р. Северна Македония.

Има опит в оперативната съвместимост, планирането на отбраната и Въоръжените сили, планирането на учения и операции по поддържане на мира, интеграцията на БА в структурите на НАТО и колективното военно планиране, мерките по укрепването на доверието във военната област и военно-политическото сътрудничеството в Югоизточна Европа по линия на Процеса на срещи на министрите на отбраната (SEEDM)

Офицерът от запаса доц. д-р Велизар Шаламанов е втори мандат по ред народен представител от „Демократична България – обединение“. Завършил е ВВВУ „Георги Бенковски“, радиоелектроника през 1984 г.  В периода 1998-2001 г. е зам.-министър на отбраната по военната политика, планиране и интеграция, както и член на Съвета по сигурността на МС, Междуведомствения комитет за интеграция в НАТО. От 2001 г. до 2009 г. работи в БАН като съветник на председателя на БАН по национална сигурност и отбрана, директор е на програми в Центъра за изследване на националната сигурност и отбраната. От 2009 до 2012 г. е Директор по сътрудничество с нациите в Агенцията на НАТО по Консултации, командване и управление, а от януари 2013 г. до януари 2017 г. е Директор по сътрудничество с потребителите в обединената Агенция за комуникации и информация на НАТО (NCIA).

От февруари 2017 г. е доцент в Института за информационни и комуникационни технологии на БАН – София, а от декември 2018 г. е зам. директор по е-Инфраструктура и сигурност в института. От юли 2019 г. е избран за Председател на Надзорния борд на Агенцията по комуникации и информация на НАТО, съставен от представители на 30 нации в НАТО (не е представител на България).

Член е на Националния съвет на „Да България“ и говорител на сектор „Отбрана“ на Управленската алтернатива на “Демократична България”. Участва с голям екип в разработката на Визия 2030 и платформата на “Демократична България” за Избори 2021.

След 8 години в НАТО и опита му като министър и заместник министър, в БАН и в неправителствения неправителствения сектор е убеден, че в българския парламент трябва да има специална група по иновации, технологии, цифровизация и киберустойчивост, като основен инструмент за радикална модернизация на страната.

От ПП ГЕРБ виждаме в новия състав на парламента Христо Гаджев, който вече няколко мандата е член на Комисията по отбрана. Същото се отнася и за Джейхан Ибрямов от ДПС.

Партия "Има такъв народ" ще има 65 депутати, а ГЕРБ - СДС - 63. Парламентарната група на "БСП за България" ще бъде от 36-ма народни представители, на "Демократична България" - от 34-ма, на ДПС – от 29, а "Изправи се! Мутри вън!" - от 13.