Су-25 от авиобаза Безмер с успешни полети над море

19.07.2021 г. Су-25 от авиобаза Безмер с успешни полети над море

 Otbrana.com

Военно формирование 26030 - Безмер взе участие в  националното военноморско учение с международно участие „Бриз 2021” с изпълнение на полет на двойка самолети за търсене и нанасяне на удари по морски транспортни, десантни и бойни кораби от състава на ВМС. Операциите на море, част от учението „Бриз 2021”, се проведоха в периода 14.07. - 17.07.2021 г. в акваторията на Черно море с традиционното участие на екипажите на самолет Су-25 от авиобаза Безмер, съобщават от ВВС.

В рамките на участието си двойки самолети Су-25 с подготвени екипажи, излитайки от летище Безмер, изпълниха полет по маршрут до предварително определена зона на действие, където откриват група кораби от състава на ВМС и имитират действия на ударна група самолети на противника. Целта е да се задейства противовъздушната отбрана на групите кораби, за постигането на което щурмовиците ги атакуват, както от едно, така и от различни направления.

Изпълнението на полети над море е една от сложните видове подготовки, която пилотите на Су-25 възстановиха през месец юни тази година. Воденвето на този вид подготовка е свързано с повишено нервно-психическо напрежение на пилота, породено от липсата на ясна граница между небето и водата, невъзможност за наблюдаване на бреговата ивица, опериране в район отдалечен от нея на разстояние 80-90 км, което изисква прецизност, умение и много опит.

Участието на самолет Су-25 ще допринесе за повишаване на способностите за съвместни действия на формирования от ВВС и ВМС на Република България и корабни групировки, съставени от кораби на партньорски страни от НАТО.

Наличието на голям брой кораби на море в различни формации, изпълняващи упражнения по защита от въздушен противник ще даде възможност за повишаване на способностите на участващия летателен състав за действие по откриване и построяване на маньоври за атакуване на и защита от реални надводни цели.