Парламентът започна работа с добри намерения и противоречиви очаквания

21.07.2021 г. Парламентът започна работа с добри намерения и противоречиви очаквания

 Спирдон Спирдонов

Днес новоизбраното Народно събрание проведе първото си заседание по познатите ни стандарти. Открито бе от най-възрастния депутат Мика Зайкова, която похвали свършеното от служебното правителство и посъветва колегите си да бъдат усмихнати, конструктивни и да работят „за мечтата на този народ - за просперираща България, за народ, който има достоен живот и е достоен член на Европейския съюз". Тази чест тя имаше и при откриването на 45-ия парламент на 15 април т.г. Също, както тогава, така и днес за председател на Народното събрание бе избрана юристката Ива Митева от ПП „Има такъв народ“. За нея гласуваха 137 депутати. Имаше и второ предложение от „БСП за България“, но Кристиян Вигенин не събра достатъчна подкрепа. Той, обаче бе избран за заместник-председател заедно с Виктория Василева от „Има такъв народ”, Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, Атанас Атанасов от  „Демократична България”,  Мукаддес Налбант от ДПС и Татяна Дончева от „Изправи се БГ! Ние идваме”.

От парламентарните групи бяха направени изявления във връзка с предстоящия мандат на парламента. Тепърва предстои да видим с какви закони ще бъдат потвърдени намеренията им. Стана ясно, че Коалиция „ГЕРБ-СДС“ ще бъде твърда опозиция. Проличаха възможности от „Има такъв народ“ да водят разговори с другите парламентарни група във връзка с приемането на правителство.  

България не може да си позволи да пилее повече историческо време, трябва да имаме кабинет с широка парламентарна и обществена подкрепа, заяви президентът Румен Радев пред журналисти преди откриването на първото заседание. Той пожела успех на народните представители и посочи, че посланията му към тях при откриването на предишния парламент преди три месеца са актуални и днес. Голямата задача пред нашите народни избраници е възстановяването на парламентаризма, укрепването на държавността, ефективното законодателство в интерес на обществото, реалният парламентарен контрол върху изпълнителната власт, но най-важната непосредствена задача е съставянето на редовен кабинет, заяви още президентът.

"Силно се надявам да бъде сформиран работещ кабинет. От направените изказвания декларации и визии за участие на партиите откроявам, че в много от тях чух приоритети и визии, свързани със започнатото от служебното правителство - приоритети в здравеопазването и образованието, подпомагане на бизнеса, разходване на публичните средства, съдебна реформа", заяви служебният премиер Стефан Янев. По думите му заявките, които са били дадени от политическите партии, са да бъде реализиран диалог и да бъде постигнат консенсус. Дали ще има министри от неговия кабинет в редовния, тепърва ще видим.

Накрая депутатите си направиха обща снимка на парадния вход на сградата на Народното събрание, където пише „Съединението прави силата“. Утре в 9 ч. започва второто пленарно заседание. Дневният ред тепърва ще се уточнява.