Барокамерата спряла ген. Груди Ангелов да стане летец

29.07.2021 г. Барокамерата спряла ген. Груди Ангелов да стане летец

 За това пък спечелиха Сухопътните войски

Otbrana.com

В рубриката „Главен герой“ на програма „Христо Ботев“ в БНР  днес беше генерал-майор д-р Груди Ангелов, началник на Военна академия „Георги Стойков Раковски“. Бил е в Националния военен университет във Велико Търново, военни формирования в Симеоновград, Харманли, Стара Загора, Карлово и София. Бил е също така на мисия в Ирак, учил е в САЩ, служил е в Обединеното командване на силите на НАТО в Неапол – Италия. В своя професионален опит ген. Ангелов е преминал над десет длъжности – от командир на взвод в един от най-тежките гарнизони до началник и ректор на Военна академия.

"Аз постъпих във ВНВУ "Васил Левски" (сега ВУ "Васил Левски") през 1983 г. През 1987 г. завърших училището и бях разпределен в един от емблематичните гарнизони в България – Симеоновград в т.нар. "Черен полк". Това бяха едни от най-хубавите ми години от службата... После преминах през друг, не по-малко лек полк – в Харманли. От там в София във Военна академия... и т.н.

Професионалният ми опит ме научи на дисциплина (аз съм бил и командир и началник щаб, и заместник-командир), даде ми представа и опит какво да искаш от своите подчинени и колко време е необходимо за всяко едно действие да бъде предприето. Да вярваш на хората, но не сляпо, и как да изискваш от тях, така че да не ги обидиш. Много е важно в комуникацията да бъдеш строг, справедлив и да не обиждаш личността.

Имах мечта да стана летец, но поради факта, че след като издържах всички изпити в ВВВУ Долна Митрополия през 1983 г., не преминах медицинския тест на барокамерата, трябваше да изчакам 6 месеца... предложиха ми да си прехвърля оценката от изпита във ВНВУ "Васил Левски" Велико Търново, приех.

Преди мен няма други военни в семейството. Моят син е офицер. Надявам се моят внук и адаш също да поеме по този път.

Всеки офицер още от първия ден на службата си е и преподавател, и възпитател. Във Военна академия аз срещнах един друг вид предизвикателство. Дотогава бях винаги от страната на обучаемия. Тук реално се сблъсках с организацията и провеждането на реален учебен процес и да научим нашите обучаеми на това, което трябва да знаят и могат.

Качествата, които трябва да притежава един висш офицер, са: Да притежава морал, чест, достойнство, да може да оценя несгодите, да ги поема, да стои твърдо зад своите подчинени, да може да мисли стратегически, до отстоява своята позиция и на първо място да бъде нашата родина България.

България е за мен е нещо свято, нещо, на което човек трябва да посвети живота си. Благото на България трябва да бъде преди всичко. България винаги е била силна, когато е била обединена. Мотото на България може би трябва да бъде "единение", а не "съединение". За мен България е над всичко."