С почетен караул от СКСО в гр.Пазарджик бе открит паметник на генерал Николай Брок

10.08.2021 г. С почетен караул от СКСО в гр.Пазарджик бе открит паметник на генерал Николай Брок

 Otbrana.com

В град Пазарджик вчера беше открит паметник на генерал Николай Петрович Брок – герой от Руско-турската война и освободител на града. Командирът на Съвместното командване на специалните операции (СКСО) генерал-майор Явор Матеев прие строя на почетния караул от състава на СКСО. Той беше приветстван също от ветерани от запаса и от детски отряд от гр.Пазарджик, съобщават от формироваието.

Нейно Превъзходителство  г-жа  Елеонора Митрофанова – извънреден и пълномощен посланик на Руската Федерация в Република България и г-н Петър Петров – заместник-кмет на община Пазарджик откриха официално новоизградения паметник. Той е проектиран от арх. Николай Младенов, барелефът е дело на известния скулптор Спас Киричев, а средствата за изграждането на паметника са дарени от инж. Георги Делчев.

Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай освети новоизградения монумент и обръщайки се към присъстващите ги призова, двата народа - руският и българският да бъдат единни и да преуспяват заедно.

Гости на церемонията бяха още г-н Здравко Димитров – кмет  на община Пловдив, г-н Филип Воскресенский – пълномощен министър в Посолството на Руската Федерация в Република България, г-н Георги Първанов – Президент на Република България (2002-2012 г. ), г-н Георги Гергов – почетен консул на Руската Федерация, представители на Посолството на Руската Федерация в Република България, инж. Георги Делчев, г-н Спас Киричев.

В словото си, НП г-жа Митрофанова каза, че Освобождението на България е общо дело и допълни, че Русия никога не е била заплаха за България и винаги е работила българите сами да определят съдбата си.

Третият президент на Република България, г-н Първанов пък заяви, че ние никога няма да забравим, че българската земя е пропита с руска кръв и това е завинаги.

Генерал Николай Петрович Брок е назначен като командир на лейбгвардейския Московски полк. Неговите части първи влизат в Пазарджик, потушават бушуващите пожари в града, възстановяват разрушения мост над р.Марица и освобождават Пазарджик от поробителя.

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на генерал Брок.