Минчо Христов по пътя на Веселин Марешки. Иска мораториум върху превъоръжаването

14.08.2021 г. Минчо Христов по пътя на Веселин Марешки. Иска мораториум върху превъоръжаването

 Спирдон Спирдонов

Или обратното. Защото настоящият народен представител Минчо Христов искаше мораториум върху сделките за превъоръжаване на армията още в далечата 2006 г. Веселин Марешки стори това през 2008 г.  Сега в 46-ото Народно събрание г-н Христов се връща на старата си идея, внасяйки в деловодството на Народното събрание проект на решение за мораториум от същия характер.

Преди 14-15 години ставаше дума да не купупаме френски бойни кораби, военно-транспортни самолети „Спартан“ и изтребители „Грипен“. Проектът стоя повече от година, докато бе предложен през октомври 2007 г. да влезе в дневния ред на едно от заседанията на парламента. Тогава депутатът Минчо Христов го защити така:  „Предлагам в седмичната ни програма да влезе Проекторешение за налагане на пълен мораториум върху сделките по превъоръжаване. Предложението е внесено преди повече от година, може би година и половина, но сега доби особена актуалност след намеренията на българското правителство, поне доколкото бяха заявени от френския посланик и от френския президент, да закупи четири бойни френски кораба на обща стойност, заедно с лихвите, над 2 млрд. лв. Особена актуалност придоби и след посещението на президента господин Първанов в Швеция, където той обеща да закупим шведски изтребители „Грипен” за стотици милиони евро.

Колеги, обръщам ви внимание, че всички тези сделки, които се правят, и за самолетите „Спартан”, които обслужват така наречените мисии в чужбина – Ирак и Афганистан засега, не са за целите на Българската армия тук, в България, не са за целите на отбраната на България. Те са за обслужване на чужди военни, военнополитически и икономически интереси.

При тази тежка, критична социална ситуация в България мисля, че предложението е напълно разумно. Нека да докажем, че мислим за интересите на българските граждани, а не за интересите на чуждестранни военни комплекси и шепа български комисионери! Благодаря.“

От 116 народни представители „за“ бяха 13, „против“ - 44, „въздържали се“ - 59. Преди това проекторешението бе отхвърлено и от Комисията по отбрана  със 7 гласа “против”, 1 “за” и 1 “въздържал се”. Мотивите на народните представители бяха, че противопоставянето на социална основа би създало конфликти и би очертало опасна тенденция с пагубни последици върху способностите на българската армия и националната сигурност.

През юни 2018 г. със 17 гласа Комисията по отбрана реши да не подкрепя  проект на решение за налагане на мораториум върху проектите за "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет", внесен от народния представител Веселин Марешки и група народни представители от ПГ на ПП „Воля”. Само един депутат беше за мораториума.

През април 2020 г. от ПГ на ПП „Воля“ бе внесен нов проект на решение за мораториум върху инвестиционен разход „Придобиване на основна бойна атеехника  за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизираната бригада“ и върху актуализиран проект за инвестиционен разход „Придобиване на многофункционален модулен патрулен партрулен кораб за ВМС“. С 11 гласа „за“ и един „против“ Комисията по отбрана не подкрепи проекта на решение. В изказването си народният представител Марешки изрази загриженост за избирателите и поиска модернизацията на армията да започне след ликвидиране на бедността сред населението. Според него приоритетите на държавата трябва да са здравеопазване, образование, доходи на гражданите, а чак след това армията. Според него, в рамките на Въоръжените сили първо трябва да се обърне внимание на хората, а след това на техниката. От Комисията по отбрана констатираха, че в проекта на решение за налагане на мораториум не са отчетени перспективите пред средата на сигурност, и липсват анализи на очакваните ползи от мораториума, съпоставени с последствията, които ще има върху развитието на въоръжените сили.

Тези дни г-н Минчо Христов отново  има внесено проекторешение за налагане на мораториум върху сделките за превъоръжаване на Българската армия. “Фиксирано е многоцелеви бойни самолети, корвети, фрегати, бойни хеликоптери. Не съм включил само самолетоносачи“, каза той от парламентарната трибуна. Според него е далеч по-важно да купим сега самолет за гасене на пожари, специализирани хеликоптери и най-вече, хората от горските стопанства му казали, специализирани, високопроходими джипове. 50 от тях стрували само 5 млн. лв. Аз лично ще лобирам това да се случи, заяви г-н Христов. Мораторумът, смята той, трябва да падне, когато бъдат решени неотложните проблеми на здрвеопазването и на борбата с пожарите. Както преди 14-15 години, така и сега, стои на позицията, че модернизирането на армията ни обслужва интреси на външни сили, а не на отбраната на страната.