Ветераните-подводничари на България отбелязаха тържествено празника на дивизион подводници

19.08.2021 г. Ветераните-подводничари на България отбелязаха тържествено празника на дивизион подводници

 Кап. I ранг Станко Станков

По инициатива на Управителния съвет (УС) на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ) и със съдействието на Командването на ВМС вчера в Пункт за базиране Варна, тържествено бе отбелязана 67-ата годишнина от възстановяване на подводното плаване у нас, и създаването на 8-ми отделен дивизион подводни лодки – ВМС.

Традиционно, на пирса, където се базираше дивизионът и където сега е издигнат Паметникът на българските подводничари, в ранната утрин се събраха десетки действащи, ветерани и симпатизанти на Съюза, както и членове на техните семейства.

На тържеството присъстваха: началникът на щаба на ВМС – капитан първи ранг Камен Кукуров, заместник командирът на флотилия бойни и спомагателни кораби – капитан първи ранг Ваньо Мусенски, командирът на пб Варна – капитан първи ранг Тодор Богданов, офицери, старшини и матроси.

Гости на празника бяха: председателят на Областната организация на СОСЗР Варна – вицеадмирал от запаса Петър Петров, председателят на Българската морска камара – капитан далечно плаване Богдан Богданов, представители на сродни организации и симпатизанти на СПРБ.

Поздравителни слова поднесоха председателят на УС на СПРБ – капитан I ранг от запаса. Станко Станков и капитан Iранг Камен Кукуров. На паметника бяха положени венци и цветя на признателност към поколенията подводничари и в памет на загиналите и починали рицари на дълбините.

Желаещите разгледаха скромната музейна сбирка на СПРБ, изложена в щаба на пб Варна, направиха стотици снимки за спомен и споделиха спомени от „онези“ години.

Традиционно срещата завърши с тържествен обяд и всеобщо веселие!