Военновъздушното училище прие 75-я си випуск. Близнаци ще учат за пилоти

23.08.2021 г. Военновъздушното училище прие 75-я си випуск. Близнаци ще учат за пилоти

 Единствено останаха свободни места в специализация „Летец-пилот“ и то не поради липса на кандидати, а поради проблеми със здравословното им състояние, констатирани при прегледите от Авиолекарската комисия във ВМА. В класното „Летец- пилот“ за първи път ще се обучават братя близнаци- Георги и Станислав Чолеви от Казанлък.

Otbrana.com

На 22 август 45 първокурсници курсанти, от които 7 девойки се присъединиха към овладяващите авиационните науки. Те ще се обучават в редовна форма, за придобиване на образователно –квалификационна степен  „бакалавър“ в професионално направление „Военно дело“ по  шест специализации  от специалността „Организация и управление на военни формирования на тактическо ниво“, съобщават от училището.

Единствено останаха свободни места в специализация „Летец-пилот“ и то не поради липса на кандидати, а поради проблеми със здравословното им състояние, констатирани при прегледите от Авиолекарската комисия във ВМА. В класното „Летец- пилот“ за първи път ще се обучават братя близнаци- Георги и Станислав Чолеви от Казанлък.

От седемте момичета  две са в специализация „Летец-пилот“,  по едно в „Ръководител на въздушното движение“ и „Летищно осигуряване“ и три –„Радиоелектронно оборудване на летателните апарати“.

Първокурсниците преминаха през задължителния тест за COVID-19 благополучно. Запознаха се обстойно със съдържанието и подписаха  договорите си за обучение и служба в Българската армия.

Преминаха и през инструктаж по безопасни условия на труд. Бяха настанени в стаите си и получиха полагащото им се военно облекло. През това време родителите и близките на курсантите имаха среща със заместник-началника на ВВВУ „Георги Бенковски“ по професионалното образование и международното сътрудничество полковник Андриян Колев и началниците на катедри полковник доц. д-р инж. Любомир Митов – „Авиационна техника и технологии“, полк. доц. д-р инж. Стефан Билидеров -„Електротехника, автоматика и информационни технологии“, полк. доц. д-р инж.  Димитър Димитров - „Електроника, навигация и комуникация в авиацията“ и главен асистент д-р Милен Митков – от „Авиационен мениджмънт“, майор асистент Ангел Ангелов- от „Тактика, въоръжение и навигационна подготовка“. На срещата бе и деканът на факултет „Авиационен“ доц. д-р инж. Даньо Лалов. Родителите бяха запознати с основните моменти от обучението и спецификата на всяка от специализациите, както и с условията  за живот във възраждащата се авиационна Алма матер.

След раздялата си с родителите, първокурсниците вече с военна униформа също се срещнаха с представителите на командването и профилиращите катедри.

На 23 август те ще бъдат представени и пред колегите си от втори до пети курс, с което ще стартира и новата учебна година.

На 1 октомври ще положат военна клетва , а на 4 октомври официално ще бъде открита учебната 2021/2022 г.