„Тракийско лято 2021” влезе в динамичния се етап

27.08.2021 г. „Тракийско лято 2021” влезе в динамичния се етап

 Otbrana.com

На 24 август 2021 г. бе поставено началото на полетите в съвместната българо-американската летателна тренировка „Тракийско лято 2021”, съобщават от ВВС.

В дневния участък екипажи на българските ВВС изпълниха полети на малка височина съвместно с колегите от 37-ма въздушна транспортна ескадрила от Военновъздушните сили на САЩ в Европа. Полетите бяха в група от четири самолета. Този тип подготовка е изключително сложен по своята същност, тъй като изискава от страна на екипажите мобилизация, добра координация и висока степен на натренираност за изпълнение на задачи от подобен тип. Самолет C-27J „Спартан“ изпълни и тактически маньоври за кацане на летище. Американската част, представлявана от своите самолети С-130 изпълниха стоварване на парашутисти по парашутен способ, а също така и локализиране на зенитно-ракетен комплекс „Куб“ (SA-6).

По време на нощната част от съвместната летателна тренировка екипажи и самолети от състава на американските ВВС в Европа изпълниха полети на малка височина с използването на очила за нощно виждане.  Беше изпълнено стоварване на тактически групи по парашутен способ. Освен това в нощния участък бяха отработени и действията десантиране на товари. Нощните задачи бяха изпълнени на летище Чешнегирово.