Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия отбеляза 20 години от своето създаване

01.09.2021 г. Военновъздушната учебна база в Долна Митрополия отбеляза 20 години от своето създаване

 Otbrana.com

Военновъздушната учебна база в гр. Долна Митрополия отбеляза днес 20 години от своето създаване. Тържеството се проведе на летище Долна Митрополия, дало „криле“ на поколения пилоти и авиационни специалисти от българските Военновъздушни сили. Командирът на Военновъздушната учебна база полковник Петър Банков награди военнослужещи и цивилни служители за проявени отговорност, активност и професионализъм при изпълнение на функционалните задължения по организирането, осигуряването и провеждането на летателната и учебна дейност, съобщават от Пресцентъра на МО.

***

Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски” (ВВУБ) започва да функционира на 1 септември 2001 г. със задачи: военната подготовка на курсанти и обучението на кадрови и наборни военнослужещи за нуждите на ВВС. Днес Учебната база е престижен център за летателно обучение на летци-пилоти в съответствие със съвременните международни изисквания и стандартите на НАТО. Във формированието се провежда професионална подготовка на квалифицирани кадри за нуждите на Военновъздушните сили.

В „Центъра за летателна подготовка“ се извършва обучението и повишаването на квалификацията на младия летателен състав от формированията на ВВС; обучението на курсанти-летци от ВВВУ „Георги Бенковски”, както и поддържането и непрекъснатото повишаване на нивото на летателна и методическа подготовка на командно-инструкторския състав. От 2019 г. е въведен в експлоатация съвременния „Тренажор за полетни и навигационни процедури за самолет PC-9М“ (PC-9М Flight Navigation Procedure Trainer - FNPT). Този комплекс разполага и с „Компютърно базирана система за обучение на самолет PC-9М“ (PC-9М Computer Based Training System - CBTS)

Авиобазата поддържа непрекъсната готовност за блокиране и задържане на самолет-нарушител, както и готовност за посрещане и подготовка за повторен полет на дежурните изтребители. Участва в осигуряването на дежурните средства за аварийно търсене и спасяване.

В „Центъра за подготовка и обучение“ се извършва обучението на сержанти и войници от формированията на ВВС за придобиване на военно-отчетна специалност и професионална квалификация, езикови курсове и курсове за повишаване на квалификацията на водачи на МПС.

Отделение „Авиационна техника и въоръжение“, заедно с двете технически ескадрили ЕОПАТ и ЕПОВР изпълняват дейности по поддържане на авиационната техника в състояние на бойна готовност, осигуряване на безотказна работа в полет и висока ефективност на нейното използване.

ВВУБ е пряко свързана с изпълнението на третата мисия на Въоръжените сили „Принос към националната сигурност в мирно време”. В постоянна готовност се поддържат 4 формирования за оказване на помощ на населението при бедствия и аварии, действие при зимни условия, разузнаване и унищожаване на невзривени боеприпаси и гасене на пожари с район за отговорност в Централна Северна България.