Военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения

01.09.2021 г. Военнослужещи от Флотилия бойни и спомагателни кораби провеждат тактически учения

 Otbrana.com

Тактически учения на море започнаха днес  екипажите на четири кораба от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС, съобщава Пресцентърът на МО.

Екипажът на базов миночистач „Шквал“, с командир капитан III ранг Христо Генчев, плава за провеждане на тактическо учение на единичния кораб. Основният спектър от задачи, които военнослужещите изпълняват, са свързани с борбата с минното оръжие, планирането и провеждането на противоминни операции. Едновременно с това екипажът повишава подготовката си за управление на кораба при плаване в теснини и в район с интензивно корабоплаване, за аварийно управление на кораба, за спасяване на човек зад борд, както и за защита на кораба от въздушен противник с фактическо използване на оръжието чрез провеждане на стрелба по импровизирана въздушна цел.

Екипажите на рейдовите миночистачи „Капитан-лейтенант Кирил Минков“ и „Капитан-лейтенант Евстати Винаров“ провеждат съвместно плаване. Те ще изпълняват задачи по управление на група кораби при използване на оръжието и техническите средства в интерес на видовете отбрани и защити, както и за отразяване на атаките на въздушен противник от корабно съединение и унищожаване на участък от минно заграждение от трална група с контактни тралове.

Екипажът на военния кораб „Сириус“, с командир лейтенант Николай Петров, провежда тактическо учение на море, по време на което военнослужещите ще проведат тренировки за борба за живучест на кораба, защита от ядрено, химическо и биологическо оръжие и отразяване на атаките от въздушен противник чрез провеждане на стрелба по импровизирана въздушна цел.