Над 100 военнослужещи участваха „Тракийско лято - 2021“

03.09.2021 г. Над 100 военнослужещи  участваха  „Тракийско лято - 2021“

 Otbrana.com

Над 100 военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции участваха в учението „Тракийско лято - 2021“ в периода 24 август – 1 септември 2021 г. на летище „Чешнегирово“. За първи път бяха изпълнени съвместни българо-американски скокове от голяма височина с ръчно разтваряне на парашута в рамките на тактическите занятия, съобщава Пресцентърът на МО.

Военнослужещите от Специалните сили имаха възможност да планират и проведат няколко специални операции: по търсене и спасяване на катапултирал пилот в район, контролиран от противостоящи сили; по освобождаване на заложници с използване на тактики, техники и процедури за бой в затворени пространства и по оказване на медицинска помощ и евакуация със самолет С-130 на множество ранени след въоръжено нападение в съюзническа оперативна база. При изпълнение на тези задачи всички тимове бяха стоварени по парашутен способ.

В рамките на учението бяха постигнати поставените цели - да се усъвършенстват уменията и навиците на парашутистите при изпълнение на различни видове дневни и нощни парашутни скокове, както и при десант по различни способи, да се повиши нивото на оперативната съвместимост при участие в изпълнението на съвместни задачи с авиационен компонент, съставен от авиационни средства на съюзен/коалиционен партньор, както и да се уеднаквят стандартните оперативни процедури по планиране, организиране и провеждане на специални операции.