Продължава съвместната българо-американската подготовка на Специалните сили

04.09.2021 г. Продължава съвместната българо-американската подготовка на Специалните сили

 Otbrana.com

В периода 16.08 – 10.09.2021 г. се провежда съвместна българо-американска подготовка JCЕТ, в която участват над 40 военнослужещи от Специалните сили на България и САЩ. Целта на тази подготовка е да се повишат оперативната съвместимост на национално и на съюзническо ниво и взаимодействието при изпълнение на съвместни специални операции, както и способностите на формированията за действия в реална среда, съобщават от СКСО.

До 27.08 операторите от Специалните сили отработваха различни тактики, техники и процедури на УЦ „Црънча“, а от 01.09 се дислоцираха на летище „Чешнегирово“, където се провежда заключителния етап от съвместната подготовка, включващ цялостно планиране и провеждане на специални операции.

По време на съвместната подготовка активно се използваха новопридобитите на въоръжение в СКСО на БА прибори за нощно виждане, които определено повишиха способностите на операторите за изпълнение на поставените задачи в тъмната част на денонощието. Също така в хода на заключителната част от подготовката, с цел максимално симулиране на условия, близки до реалните, участниците е предвидено да използват маркиращи боеприпаси от типа FX Simunition и UTM, както и тактически платформи с висока проходимост (ATV Pollaris).

Тази година за трети път се провежда съвместна подготовка с формирования от Силите за специални операции на САЩ, като стремежът е да се надгради постигнатото и да се увеличи сложността на задачите.