Сръбски МиГ-ове пак дойдоха за стрелбите на Шабла

05.09.2021 г. Сръбски МиГ-ове пак дойдоха за стрелбите на Шабла

 Otbrana.com

Три самолета МиГ-29 от състава на Военновъздушните сили на Република Сърбия кацнаха в авиобаза Граф Игнатиево днес, 5 септември 2021 г., за участие в съвместни полети над море. Те ще се проведат в рамките на експерименталните и съвместни бойни стрелби с международно участие „Шабла 2021 - 2“, съобщава Пресцентърът на МО.

По-рано през деня с два вертолета Ми-17 пристигна част от летателния, инженерно-техническия и осигуряващия състав на западната ни съседка. Военнослужещите са включени в подготовката и участието на сръбските изтребители за изпълнение на отстрели и бойни стрелби по въздушни цели на зенитния полигон на ВВС „Шабла”.

Експерименталните и съвместни бойни стрелби с международно участие

„Шабла 2021 - 2“ ще се проведат в периода от 8 до 11 септември 2021 г. (резервен ден 12 септември 20201 г.).  В тях ще участват зенитно-ракетни формирования и авиация от състава на българските и сръбските военновъздушни сили, както и формирования от Сухопътните войски и Военноморските сили от състава на Българската армия.

***

На 4 юни 2021 г., три самолета МиГ-29 от 204-та авиобаза „Полковник-летец Миленко Павлович“, известна със старото си название Батайница, на сръбските Военновъздушни сили също кацнаха на летище Граф Игнатиево за подготовка и участие в съвместни стрелби на зенитен полигон на ВВС – Шабла. Учението беше прекратено след катастрофата, когато загина българският пилот подполковник Валентин Терзиев.