Полк. Цуров: Не очаквам засилен мигрантски натиск от Афганистан

09.09.2021 г. Полк. Цуров: Не очаквам засилен мигрантски натиск от Афганистан

 Няма основания за мигрантска вълна от Афганистан, тъй като талибаните нямат никакъв интерес сънародниците им да бягат от страната. Това коментира полковник от резерва Вилис Цуров, председател на Съюза на офицерите от резерва „Атлантик“, в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“.

Otbrana.com

„Не очаквам засилен мигрантски натиск от Афганистан, тъй като талибаните нямат интерес от хора, които да бягат, напротив още първия ден, когато взеха властта те призоваха хората да извършват обичайната си дейност“, обърна внимание той.

Вилис Цуров бе категоричен, че днешните талибани са коренно различни от тези през 2001г. „Това не са тези талибани, които бяха 2001 г. Партията „Талибан“ е наймасовата партия в Афганистан, това са местни жители. Аз помня Афганистан преди 20 години. Тогава имаше Afghan National Forces / Афганистанска национална армия/ – тя беше много слаба, а „Ал Кайда“ беше по-силна от тях с нейните лагери с по 2-3 хиляди души. Но в момента аз не съм убеден, че „Ал Кайда“ ще може отново да влезе в Афганистан, тъй като вече това поколение талибани, ценят това, което е изградено в държавата. Факт е, че няма разрушени посолства, факт е, че няма взривени инфраструктурни проекти.

Виждаме демонстрации на жени – това не би могло да се случи преди 20 години когато на власт бяха предците на тези талибани“, посочи полковникът. „Аз мисля, че няма да има мигрантска вълна, тъй като това не е война. Ние трябва да направим разлика между, това когато се води война, както беше в Сирия, когато се преминава към друга власт на управление в държава, която е по-далеко от Сирия. Талибаните не са водили война, за да вземат властта.

Просто армията мина на тяхна страна, тъй като това са една религия, една народност, това е една националност. Това беше причината“, заяви Вилис Цуров.

„Трябва да следим много внимателно обстановката и ако те искат да подадат ръка за осъществяване на международни връзки и бъдат признати от ООН, ние трябва да сме едни от първите, които да се включим във връщане на нашия посланик и нашите служители в посолството. Нашето посолство е едно от най-големите в Кабул. А пък връзките ни, традициите ни с тази държава са добри, имаме и инфраструктурни проекти там“, припомни експертът. Вилис Цуров посочи, че всички фази на операцията на НАТО в Афганистан са изпълнени.

"Беше изградено правителство, беше изградена административна структура, бяха изградени министерства, бяха изградени инфраструктурни проекти, магистрали, беше изградена армията, която да защитава това население. Много хора ще кажат – операцията на НАТО и на американците се провали, но това далеч не е така", допълни той.