Воини и политици изкачиха връх Каймакчалан

10.09.2021 г. Воини и политици изкачиха връх Каймакчалан

 На церемонията са присъствали генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции, госпожа Цвета Караянчева – председател на 44-то Народното събрание, о.з. генерал Константин Попов – началник на отбраната в периода 2016 - 2017 г. и председател на Комисията по отбрана в 44-то Народно събрание, представители на посолството и генералното консулство на Република България в Република Гърция, кмета на община Садово господин Димитър Здравков, г-н Богдан Боцев и г-н Жельо Бойчев с техните семейства, воини от Специалните сили на БА.

Otbrana.com

Вчера за поредна година българска делегация изкачи връх Каймакчалан, Република Гърция и почете паметта на загиналите воини от Първата световна война, съобщават от Съвместното командване на специалните операции.

На този връх, близо до Бога и до орлите, преди 105 години над 3000 български воини са оставили костите си в „Дупките на ужаса“. Историята е тъжна. Описана е ден по ден, атака след атака. Във военните дневници, бойните действия са описани толкова детайлно, че можем да се пренесем в онези студени, тежки, облачни дни, в които българските командири взимат решения, които остават написани с кръв в историята на Първата световна война. Тези хора застават отговорно зад решенията си и водят към смърт и победа българските полкове.

Тези велики българи не са забравени. Всяка година на мястото на тяхната гибел, военнослужещи, родственици на участвалите в сраженията и българи, тачещи своята историческа памет и Отечество изкачват връх Каймакчалан и отдават заслужена почит.

Заупокойна молитва в памет на загиналите, по традиция бе отслужена от Българската Православна църква в лицето на ставрофорен свещеноиконом Добромир Костов, ректор на Православна духовна академия и Пловдивска духовна семинария.

На церемонията присъстваха генерал-майор Явор Матеев – командир на Съвместното командване на специалните операции, госпожа Цвета Караянчева – Председател на 44-то Народното събрание, о.з. генерал Константин Попов – Началник на отбраната в периода 2016 - 2017 г., представители на посолството и генералното консулство на Република България в Република Гърция, кмета на община Садово господин Димитър Здравков, г-н Богдан Боцев и г-н Жельо Бойчев с техните семейства, воини от Специалните сили на БА. (Б.р. – За съжаление, както се вижда, представители на военно-патриотичните организации няма?!)

В обръщението си, генерал-майор Матеев приветства всички присъстващи от името на министъра на отбраната и на началника на отбраната на Република България и им благодари, че не забравят миналото си и възпитават своите деца в любов към род и родина. Той подчерта значимостта на най-емблематичната мащабна високопланинска битка в историята на Българската армия и призова смирено от човещина и като добри християни да се отдаде почит и на загиналите сръбски и други воини. Изказа благодарност и към Красимир Узунов за стремежа му повече българи да научат за боевете на връх Каймакчалан и мъжеството на тези обикновени войници, подофицери и офицери, които в тежките и сурови условия на върха са защитавали България.

„Всяко късче от славната история на Българската армия заслужава нашата почит и преклонение и това е особено актуално за подрастващото младо поколение, което да съхрани спомена за стореното преди повече от 100 години. Историята трябва да се предава на бъдните поколения, защото на нас са ни необходими споменът за славните победи и великите битки на нашата армия, защото само учейки се от миналото си, извличайки поука и пример можем да градим успешно настоящето си и да гледаме по-уверено в бъдещето си, защото България се е съхранила като народ и държава благодарение на родовата ни памет, славните победи на бойното поле, воинските традиции, православната ни вяра и българския език. Тези смели българи са, които загинаха на този връх, незнаеха, че днес ще ги наричаме герои, но знаеха много добре как да воюват и да защитават предано своето семейство, своя командир, Българската армия и своята родина. Вечна слава на героите!“ каза още командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев.

Госпожа Караянчева прочете вълнуващ откъс от книгата „Каймакчалан“ на Красимир Узунов, а генерал Попов отбеляза, че този връх дава сила, не само защото е най-високия връх, а защото тук се е извисил духа на много безименни хора и на това място може да се види и чест, и слава, достойнство, мъжество и храброст.

В памет на загиналите бяха положени венци от името на министъра на отбраната г-н Георги Панайотов, Началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов, командира и личния състав на СКСО, Генералното консулство на Република България в Солун и община Садово.

Церемонията завърши с изпълнение на българския химн от всички присъстващи.