Формированията за противовъздушна отбрана постигнаха много добро ниво на взаимодействие

11.09.2021 г. Формированията за противовъздушна отбрана постигнаха много добро ниво на взаимодействие

 Otbrana.com

Формированията за противовъздушна отбрана постигнаха много добро ниво на координация и взаимодействие при съвместните стрелби по единен сценарий за отразяване на въздушен удар в рамките  на „Шабла-2021-2“, съобщава Пресцентърът на МО.

На зенитния полигон на ВВС в продължение на два дни – на 10 и 11 септември, формированията от българските Военновъздушни сили успешно изпълняваха бойни пускове със зенитно-ракетните комплекси (ЗРК) 2К12 „Куб“ , С-75 „Волхов“ и С-125 „Нева”. Умения в реалната стрелба показаха и формированията от състава на Съвместното командване на специалните операции, Военновъздушните сили и Сухопътните войски, въоръжени с преносими зенитно-ракетни комплекси „Стрела-2М“. Военнослужещите от състава на зенитно-ракетния дивизион на 61-а механизирана бригада на Сухопътните войски проведоха успешни бойни пускове със зенитно-ракетния комплекс „ОСА-АКМ“ по нисколетящи цели, имитиращи вертолет за огнева поддръжка. Те показаха отлични умения при захвата и последвалата стрелба и постигнаха две преки попадения, което е показателно за отличната подготовка и високия професионализъм на личния състав.

Артилерийско-техническият дивизион от състава на 4-ти артилерийски полк на Сухопътните войски изпълни днес бойни стрелби с ракетния комплекс (РК) 9К79 „Точка“. Те бяха наблюдавани от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов и заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов.

„Военнослужещите никога не са стреляли за по-малко от отличен с тези комплекси. Постигнатото от тях е резултат от дълъг труд и безкрайни тренировки. На прав път сме“,  заяви бригаден генерал Николай Караиванов по повод проведените бойни пускове със ЗРК „ОСА-АКМ“ и РК „Точка“.

В хода на стрелбите бяха използвани светещи парашутни мишени, чийто пуск извършваха самолети Су-25, както и радио-управляеми мишени от типа Р-01, имитиращи безпилотен разузнавателен апарат.

В осигуряване на стрелбите участваха също вертолет AS 532 AL „Cougar“ от авиобаза Крумово и сили и средства от състава на Военноморските сили.