Честит юбилей на капитан I ранг от запаса Григор Григоров

13.09.2021 г. Честит юбилей на капитан I ранг от запаса Григор Григоров

 Otbrana.com

На 12 септември 2021 г. капитан  I  ранг от запаса Григор Григоров навърши 90 години и неговата дъщеря Валентина Григорова организира тържествено честване на юбилея в скромна семейна обстановка. Но тя покани на тържеството и представители на клуба "Военни моряци" към Столичната организация на СОСЗР – контраадмирал от запаса Петър Странчевски, председател на клуба и капитан  I ранг от запаса  Румен Тотев, член на клубния съвет, с чиято помощ преди 5-6 години кап. Григоров се присъедини към столичните моряци.

Накратко житейският път на капитан I ранг от запаса  Григор Петков Григоров е следният: Завършвайки мъжката гимназия във Враца той решава да учи във военно училище и през 1949 г. постъпва в Артилерийското училище, което тогава е в София. Но съдбата отрежда следващата година със заповед на Министъра на Народната отбрана 30 курсанти артилеристи, сред които е и юнкер Григоров,  да бъдат изпратени да продължат обучението си в НВМУ "Никола Вапцаров". И на 1 януари 1952 г. той получава лейтенантските си пагони на борда на ЕМ "Георги Димитров". Започва офицерската си служба като командир на взвод в Нахимовското училище, но скоро след това става командир на батарея на ескадрения миноносец, с който той участва в историческото първо плаване на български боен кораб извън Черно море - до Албания с правителствена делегация. След 1058 г. е в ДивТКА като дивизионен артилерист, после е началник БИП в база Варна. След 1964 г. се уволнява от Флота, завършва висше образование в МЕИ-Варна специалност ДВГ, работи в завод "В. Коларов", но пръста на съдбата отново го връща във ВМФ и той продължава службата си във "Флотски Арсенал". И през 1991 г. кап. I  ранг Григоров завършва своята флотска служба и се пенсионира.

Тържеството протече по своите правила. Тостове, наздравица, снимки и торта със свещички "90" и фойерверк - имаше всичко! От името на клуба "Военни моряци" к.адм. Странчевски го поздрави най-сърдечно и му връчи скромния наш подарък "Клубна чаша" с изображението, което ще видите малко по-долу. Кап. I ранг Тотев напомни за пътя на юбиляра във ВМФ, като разказа, че публикуването на съобщенията за кап. Григоров в "Морски вестник" и други електронни медии привлякоха вниманието на Началника на Военноморския музей д-р Мариана Кръстева и тя поиска да получи всички данни за него. Разбира се, че аз й ги изпратих.

Честит юбилей кап. I ранг Григоров!!! Напускайки тържеството двамата с к.адм. Странчевски обявихме, че ще чакаме покана и за 100-тния му юбилей. Отговорът му беше, че ще получим и тогава покана.