Екипността е гаранция за отличните стрелби

13.09.2021 г. Екипността е гаранция за отличните стрелби

 Otbrana.com

„Работата в един ракетно-зенитен дивизион е екипна работа“, казва майор Хрисимир Атанасов, заместник-командир на зенитно-ракетния дивизион в Кичево, където на въоръжение е ЗРК С-125 „Нева”, съобщават от  ВВС.

Разчетът, обслужващ комплекса от състава на българските Военновъздушни сили, изпълни успешно поставените задачи с точни попадения в мишените на 10 и 11 септември по време на „Шабла 2021-2“. „Зад тези резултати стоят правилните и синхронизирани действия на всички специалисти, и дългите месеци предварителна подготовка“, споделя майор Атанасов, който от 12 години служи в интерес на поддържането на техниката и въоръжението в дивизиона. Минутите и секундите преди пуска той описва като „предстартова треска на целия разчет“, в който обаче вътрешното напрежение е овладяно и скрито зад хладнокръвни действия и концентрация на състава на всяка една работна позиция от управлението на бойния комплекс. „Самата стрелба продължава между 10 сек. и 30 сек., в зависимост от това колко далече и на каква височина се намира мишената“, разказва той и обяснява, че за: „За победата в състезанието с мишената е важна точността в работата между оператора и офицера за насочване“.

Екипът, включен в тазгодишните стрелби на зенитен полигон Шаблаq е от 20 военнослужещи. Целта при техният подбор е да се даде максимална възможност за обучението на нови хора, за да се осигури натренираност в действията им, приемственост в подготовката и в крайна сметка силна мотивация на екипа за справяне със задачите. 

Както навсякъде, така и тук, не липсват проблеми и предизвикателства с поддръжката и обслужването на техниката и доставката на резервни части, но личният състав се справя благодарение на инженерите и тяхната висока техническа компетентност. Ето защо, според заместник-командира, в дивизиона самостоятелни действия и индивидуални успехи няма. Целта на командването при водене на подготовката е не толкова поразената мишена, а сформирането на добре сработен екип от професионалисти.

Логично се оказва обаче, че когато създадеш този екип – целта винаги ще бъде поразена!