77 години от излизането на първия брой на в. „Народна войска“

14.09.2021 г. 77 години от излизането на първия брой на в. „Народна войска“

 Ръководството на Съюза на ветераните от войните на България и лично неговият председател доц. д-р Иван Сечанов поздравяват колектива на вестник „Българска армия“ и му пожелават все така да твори с мисъл за бойния дух на армията ни. Навършват се 77 години от излизането на първия брой на в. „Народна войска“. Неговият продължител  „Българска армия“ е единственият вестник  днес  у нас, който е бил на фронта и е награждаван за това.

Otbrana.com

Голям или малък, днес е празник за военната ни журналистика. На 14 септември 1944 г. е създаден в. "Народна войска" - вестник за войската и народа, всекидневник, излизащ на две страници. От 28 април 1948 г. вестникът става орган на Българската армия. От 28 септември 1949 г. е орган на Министерството на отбраната. През 1948 г. с Указ № 16 на Президиума на Народното събрание на НРБ и Постановление № 7 на Министерския съвет вестник "Народна войска" е награден с орден "9 септември 1944 г." I степен за особени заслуги по време на Отечествената война на България 1944 - 1945 г. за мобилизиране на бойния дух на армията.

Днешният вестник „Българска армия“ е продължител на вестниците „Военни известия“, „Народна отбрана“, както и на „Народна войска“ и „Народна армия“.Той  единственият вестник днес в България, който е бил на фронта и е награждаван за това.  По този повод ръководството на Съюза на ветераните от войните на Бългdрия и лично неговият председател доц. д-р Иван Сечанов поздравяват колектива на вестник „Българска армия“ и му пожелават все така на твори с мисъл за бойния дух на армията ни.