Сливен, ЦСКА и СОСЗР поздравиха един достоен български офицер

15.09.2021 г. Сливен, ЦСКА и СОСЗР поздравиха един достоен български офицер

 Полк. от запаса Божидар Бордняшки*

На 9 септември 2021 година Областната и Общинската организации на СОСЗР организираха тържествено отбелязване на 90-тата годишнина на Почетния член на Съюза  на полковника от запаса Лилко Иванов Станков.

В тържеството в зала”Национал” взеха участие зам.областния управител на област Сливен г-жа Димитринка Петкова, генерали и офицери от запаса, много общественици и приятели на юбиляра.

Със заповед на преседателя на ЦС на  СОСЗР ген. Златан Стойков с най-високото отличие на Съюза – мемориалния знак на СОСЗР бе награден юбиляра. Наградата връчи бившият депутат и Почетен член на Съюза ген. Кольо  Милев. Последваха поздравления от Областния управител на област Сливен, на кмета на община Сливен, на началника на гарнизона и други. С много емоционален заряд бе наситен моментът с връчването на плакет на Областната и Общинската организации на Съюза и подаръкът от феновете на клуб ЦСКА.

Юбилярът благодари просълзен от вниманието и признателността на централни държавни и местни структури, организации, колеги и приятели. С няколко думи той очерта житейския си път, изминат до сега. Завършил образованието си в родното село Ново село, Виденско, включил се още като младеж в революционните събития на 1946-1949 години, той получава поръчението да завърши ВНАВУ „Георги Димитров” първата година в София, а втората вече в град Шумен. От 1950 до 1990 година, преминавайки през трудните гранични райони на Първа и Трета армии полковник Станков трупа безценен опит, който в последствие като офицер от щаба на Трета армия предава на десетки офицери, сержанти и бойци.

След пенсионирането си е инициатор на възстановяването на Съюза. През 1991г. става негов член и е неизменно в ръководството на местните структури и до днес. Ръководи най-голямото запасно дружество на СОСЗР в града. С всеотдайността си, дисциплината и последователността в работата той е не само доайен, но и пример за всички нас.

С най-сърдечни пожелания за здраве, спокойни старини и дълголетие тържеството завърши, оставяйки привкуса на един достойно извървян път в служба на сигурносттаи защитата на отечеството.

Честит юбилей!

*Авторът е председател на Областния съвет на СОСЗР в Сливен