Започна водолазното учение на ВМС с международно участие „Тритон - 2021”

17.09.2021 г. Започна водолазното учение на ВМС с международно участие „Тритон - 2021”

 Otbrana.com

Флотилия бойни и спомагателни кораби - ВМС e домакин на водолазното учение на Военноморските сили на Република България с международно участие „Тритон - 2021”. То се провежда за първи път и в него участват водолазни екипи от военноморските сили на Румъния и САЩ със специално оборудване, съобщава Пресцентърът на МО.

Учението се провежда в териториалното море на Република България и е насочено към усъвършенстване на взаимодействието между различните държави-членки на НАТО при прилагане на съюзните стандарти във водолазната дейност и подводното обследване.

Подготовката на военнослужещите в рамките на „Тритон – 2021“ преминава на два етапа. До 19 септември се провежда подготвителната фаза на учението с цел формиране на тактическите единици и предварително обследване на районите. От 20 до 24 септември участниците от България, Румъния и САЩ ще проведат действия на море.

Ръководител на учението „Тритон – 2021“ е командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС флотилен адмирал Велко Велков, а непосредственото управление на тактическите единици е  възложено на капитан I ранг Даниел Тодоров - командир на дивизион кораби със спомагателно назначение, дислоциран в Пункт за базиране - Варна.