Военнослужещи от Сухопътните войски участват в оперативна тренировка на операция „Алтеа“

22.09.2021 г. Военнослужещи от Сухопътните войски  участват в оперативна тренировка на операция „Алтеа“

 Otbrana.com

Контингент от Въоръжените сили на Република България, включен в състава на междинния регионален резерв на операцията на Европейския съюз в Босна и Херцеговина „Алтеа“, участва в оперативната тренировка  „Quick Response – 21, която се провежда  от 20 септември до 3 октомври  в Босна и Херцеговина.

Съставът на контингента включва национален поддържащ елемент, комуникационно-информационен модул от Мобилната КИС и механизирана рота, окомплектована с военнослужещи от 29-и механизиран баталъон - Шумен към ЕЦНП - Плевен, 61-а механизирана бригада - Карлово и 110-и логистичен полк - Пловдив.

Целта на учението е да се уеднаквят стандартните процедури при изпълнение на съвместни задачи, както и да се повиши оперативната съвместимост.

Тренировката е планирана да премине в четири фази, по време на които ще се извърши интеграция на ротата в състава на многонационален батальон. В него са включени формирования от България, Румъния, Турция, Австрия, Унгария и Словакия. Планира се изпълнението на задачи по патрулиране, ескортиране, конвоиране, охрана на обекти и  евакуация.

От българска страна в учението участват над 60 души личен състав и 18 единици техника под ръководството на националния командир в Босна и Херцеговина полковник Иван Иванов и помощник-националния командир подполковник Георги Георгиев – командир на 29-и механизиран батальон.