Президентът, министърът на отбраната и командирът на ВВС поздравиха пазителите на родното небе

01.10.2021 г. Президентът, министърът на отбраната и командирът на ВВС поздравиха пазителите на родното небе

 Спирдон Спирдонов

Днес на столичния площад „Свети Александър Невски“, непосредствено до Паметника на незнайния воин, се проведе, както го нарече министърът на отбраната Георги Панайотов, уникално събитие. Събраха се хора и техника, за да отбележат по своеобразен начин 60 години от създаването на Първа зенитно-ракетна база от състава на ВВС. Малко след министъра и командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров дойде президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили ген. Румен Радев, който до преди 5 години бе командир на Военновъздушните сили. Той поздрави командирът на базата полковник Валери Ценов и военнослужещите, които бяха дошли от различни гарнизони. Подобаващо внимание бе обърнато и на ветераните на войските, като генералите от запаса Ваньо Славеев, Иван Бинев и др.

На площада бяха разположени компоненти от състава на зенитно-ракетните комплекси C-75М3 „Волхов” (SA-2), C-125М "Нева" (SA-3), 2К12 "Куб" (SA-6), C-200 "Вега" (SA-5) и C-300 (SA-10), които съвместно с изтребителната авиация гарантират въздушния суверенитет на Република България чрез носене на постоянно бойно дежурство в интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО. Министърът сподели впечатленията си от последните зенитно-ракетни стрелби на полигон „Шабла“. 90 на сто от пусковете са успешни, подчерта той. Необходимо е да има средства за нови зенитно-ракетни комплекси, отговори той на въпрос. Това е предвидено по Програмата за развитие на отбранителните способности на Въоръжените сили до 2032 г. Той не се ангажира с точна година, но бе категоричен, че ще се случи.

Новината бе, че през следващата седмица ще внесе в правителството проект за решение за придобиване на нови трикоординатни радари, който да бъде разгледан от следващия парламент. Реализирането на този проект е изключително важно за въздушния суверенитет на страната и оперативната ефективност на Въоръжените сили, тъй като допълва способностите, свързани с придобиването на нов тип многофункционален боен самолет. Таванът на цената е 390 млн. лв. с ДДС.  Направени са предварителни запитвания към фирми.

Започнала е работа по бюджета за 2022 г. Имаме ангажимент да увеличим разходите за отбрана, според националния план, на 2 процента от БВП до 2024 г., припомни министърът. От тях 20 процента ще бъдат заделени за придобиване на ново въоръжение.

На друг въпрос, свързан с реализирането на проекта за придобиване на бронирани бойни машини на Сухопътни войски, министърът отговори, че е получил от Щаба на отбраната анализ на всички възможни варианти. Ще изберем един и ще работим по него, каза той. И бе категоричен, че Сухопътни войски ще получат необходимата им техника. Не ми е известно да има закъснение по проекта за машините за Специалните сили, отговори на друг въпрос министърът. Няма пробив в националната сигурност, подчерта  министърът във връзка със заседналия кораб „Vera Su“ край Камен бряг. Вариантът да се използва военен хеликоптер за пренатоварване на товара – азотния тор, се оказал много рисков. Сега хеликоптер на ВМС е в 30-минутна готовност, ако се наложи   евакуация на моряците на борда на кораба.

„Празникът е повод да изразим своето уважение и благодарност към нашите ветерани, които през годините не са жалили сили и здраве  за изграждане и развитие на зенитно-ракетните войски у нас. Признателни сме и за отдадеността, себеотрицанието, дисциплината и трудолюбието на хората от 1-ва зенитно-ракетна база, които в условията на невиждани преди ресурсни ограничения и нови предизвикателства, днес са на своя боен пост и  постигат впечатляващи резултати, както в подготoвката, така и в поддържането на техниката. Това, което те демонстрират на полигоните в международни и национални учения е достойно за възхвала и възхищение.  В деня на вашия празник приемете нашата най-дълбока благодарност за усърдието и професионализма, с които работите, за твърдостта и волята, с които се борите, за себеотрицанието, с което служите“, се посочва в поздравителен адрес да командира на ВВС генерал-майор Димитър Петров до командира на базата полковник Валери Ценов.

Освен техниката, на площада бяха разположени и два пункта, които даваха информация за набирането на военнослужещи за служба в армията. Единият бе на Централното военно окръжие, а другият – на Военновъздушните сили. Министърът на отбраната поговори доста със заместник-началника на ЦВО полковник Бисер Богданов. Обсъдени бяха възможностите за привличане хора в армията, включително и подготвяната промяна, според която от специален курсантите да преминат към статут на военнослужещи. Обменени бяха мисли и по повод отдадената вече заповед за начало на изпълнение на промяната в Закона за резерва на въоръжените сили, която въвежда срочна служба в доброволния резерв. Вече тече периодът за набиране на първите кандидати за обявените 150 места от 10 януари 2021 г.

По-късно на въпрос на „Отбрана“, че на армията са необходими не само техника, но и хора, министърът отговори така: „Много важен въпрос. Вчера разглеждах точно този проблем, защото е проблем. Стигнах до следното заключение. Армията предлага много добри условия и в момента. Ние предлагаме заплата, която може да бъде подобрена. Ние предлагаме безплатно обучение, безплатна квалификация, медицинско обслужване на най-високо равнище в България – твърдя това нещо. Армията, също така, има и детски градини във всеки по-голям гарнизон.  Можем да направим повече за настаняването на военнослужещите, които се местят от гарнизон на гарнизон. Работим и по това. Но, всичко това е на фона на огромната, сериозна и страшна демографска криза в България. Няколко пъти съм го казвал, заявявам го и в момента. България е най-лошия  пример за демографска криза в световен мащаб. Няма кадри не само за армията. Няма нито ниско, нито средно, нито високо квалифицирани кадри. Почти във всички сектори е така. Армията не е изключение.“    

(Очаквайте интервю с командира на Първа зенитно-ракетна база полковник Валери Ценов.)