Полковник Валери Ценов: С изтребителната авиация осигуряваме въздушния суверенитет на страната

01.10.2021 г. Полковник Валери Ценов: С изтребителната авиация осигуряваме въздушния суверенитет на страната

 Това каза командирът на Първа зенитно-ракетна база днес по време на статичния показ на зенитно-ракетни комплекси в столицата. Поводът бе 60 годни от създаването на базата.

Спирдон Спирдонов

-          Г-н полковник, празник е, какво бихте желали да стане от днес нататък със зенитно-ракетните войски?

-          В продължение на 60 години войските са доказали, че изпълняват задачата, за която са създадени и  съвместно с изтребителната авиация гарантират въздушния суверенитет на Република България. В съвременните условия тази задача не може да бъде изоставена. Това, което зависи от нас, с тази техника, която имаме, със съответната модернизация, продължаваме да си изпълняваме задачите, като в същото време очакваме ръководството на държавата да вземе предвид изискванията, които са в момента в света. Т.е. в най-кратки срокове да се започне лека модернизация на нашите системи за противовъздушна отбрана. Те в момента са гарантирани, обслужвани, адекватни са на ситуацията, която имаме, но, като партньори на НАТО, се очаква в най-скоро време да получим нещо, което е съвременно – бързо, маневрено, по-интегрирано към системите за командване, управление и опознаване на НАТО. Аз съм оптимист, че това ще си случи.

-          А хората – командирите, разчетите, готови ли са за сбъдване на едно такова очакване?

-          Това е в съзнанието на човека. Винаги, когато изпълняваш една задача, си мислиш и занапред. Изпълнявайки тези задачи, обслужвайки техниката, ние гарантираме, че тя е подготвена. На стрелбите на полигон „Шабла“ се вижда това. Каквото и да дойде, със способностите, които поддържаме, ще сме готови да го приемем и да усвоим. Много лошо би било, ако тази нишка се прекъсне изведнъж, защото много по-трудно би се усвоило всяко едно оръжие. Поддържайки тази техника, ние гледаме и към новата, за да я усвоим и използваме адекватно.

-          В градинката пред Народното събрание има една паметна плоча, която напомня за бомбардировките  през 1944 г., за разрушенията и загиналите в София. Защитена ли е днес столицата?

-          Мога да Ви уверя, че столицата е защитена. Въпреки реформите, въпреки редукцията на доста от поделенията, които бяха около София, в момента продължаваме да изпълняваме нашата основна мисия – отбраната на страната. Главната ни задача е осигуряване на въздушния суверенитет и обектите на територията на страната, включително и на столицата.

-          Съвместно с изтребителната авиация.

-          Да, тази задача изпълняваме съвместно с изтребителната авиация.Ние сме двата активни рода във ВВС. Системите, които са около София, са абсолютно адекватни на ситуацията. Столицата ни е защитена!

-          Поддържате ли връзка и черпите ли опит от тези, които служиха преди вас във войските?

-          Разбира се. Днешният показ също е един жест към колегите, за да видят, че продължаваме тяхната традиция. Съхранили сме способностите. Този жест е и към гражданите на София – да знаят, че в условия на КОВИД има едни хора, които не ги виждат, но те са тук, те са 24 часа на разположение и изпълняват задачите си. Отправяме поглед и към младите, които желаят и имат очаквания да влязат в редовете на армията. Да дойдат, да пипнат техниката и да видят, че няма нищо страшно, а е гордост да си част от националната ни сигурност.