Чехия подписа договора за покупката на ракетната система Spyder от израелската Rafael за $627 млн.

01.10.2021 г. Чехия подписа договора за покупката на ракетната система Spyder от израелската Rafael за $627 млн.

 Otbrana.com

Министерството на отбраната на Чехия подписа договор за закупуването на ракетни системи земя – въздух Spyder, произведени от израелската държавна компания Rafael Advanced Defense Systems. Сделката е на стойност 627 милиона щатски долара, се казва в съобщение на военното ведомство, цитирано от изданието DefenseNews.

Чешкият министър на отбраната Любомир Метнар заяви, че покупката ще позволи на Прага да замени остарелите съветски наземни системи 2K12 Kub с модерна военна технология.

„Оценявам готовността на израелското правителство да сподели с нас най-съвременна отбранителна система, която ще придвижи нашите военни към технологичните възможности на 21-ви век“, казва Метнар в изявлението. „Най-накрая ще сложим край на зависимостта си от съветските ЗРК 2K12 Куб от 70-те години, които не отговарят на съвременните изисквания за защита на въздушното пространство.”

Според договора чешката отбранителна индустрия ще участва в програмата, като осигури стоки и услуги, надхвърлящи 30% от неговата стойност.

Очаква се въоръжените сили на Чехия да използват доставените системи в продължение на поне 20 години. Заедно с разходите за поддръжка и ремонт, придобиването ще струва на бюджета на страната около 1 милиард долара, се казва още в съобщението на Министерството на отбраната.

Доставките на четирите ракетни установки е планирано да приключат до 2026 г.