Президентът ще отдаде утре почит пред Паметната плоча на загиналите парашутисти

17.10.2021 г. Президентът ще отдаде утре почит пред Паметната плоча на загиналите парашутисти

 Днес в Пловдив военна клетва положиха новоназначените военослужещи в Съвместното командване на специалните операции.

Otbrana.com

На 18 октомври, понеделник, от 12.30 часа пред паметната плоча на загиналите парашутисти държавният глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще участва в отбелязването на Празника на военните парашутисти, съобщава прссекретариатът на държавния глава Президентът ще отдаде почит и ще положи цветя на паметната плоча.

***

В навечерието на Деня на парашутиста и 78-та годишнина от Първия боен ден на Парашутната дружина военна клетва положиха новоназначените военослужещи в Съвместното командване на специалните операции на БА, наследник на Парашутната бригада, съобщава БНР-Пловдив.

„Силите за специални операции днес са по-живи от всякога. Те са основна част от архитектурата на националната сигурност и на войската на Република България“ – каза в словото си командирът на Специалните сили генерал -майор Явор Матеев.  На тържествената церемония бяха връчени грамоти, плакети и предметни награди - щик на отличили се военослужещи.

Пловдивският митрополит Николай отслужи благодарствен молебен, а паметта на загиналите бойци присъстващите – сред които бяха кметът на Пловдив Здравко Димитров и председателят на Общинския съвет Александър Държиков – почетоха с едноминутно мълчание и падане на колене.

Пред паметника на загиналите при параклиса „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в двора на Съвместното командване на специалните операции бяха поднесени венци и цветя.