Фотограф събира гордостта на българската военна авиация в необичайни кадри

31.10.2021 г. Фотограф събира гордостта на българската военна авиация в необичайни кадри

 Поводът е 60-ата годишнина на авиобаза "Крумово"

Otbrana.com

Представиха гордостта на Българската военна авиация в няколко необичайни снимки. Кой е фотографът, събрал десетки летци и техника в един кадър разказаха Благой Цицелков и Благой Бекриев по Нова телевизия.

Подреждането на елементите за кадъра отнело осем часа и една рота военни, впрегнати в предизвикателството. Идеалната подредба накара мнозина да мислят, че снимките на авиобазите „Крумово” и „Безмер” всъщност са колажи.

Те обаче са напълно истински, гарантира техният автор Огнян Стефанов. „Всяка една от снимките показва цялата база, с всички отделни елементи от инженерно-технически състав, пилоти”, обяснява Стефанов.

Най-трудното било не подредбата на техниката. „В началото винаги хората се чудят сега какво ще стане, за какво ги карам да лягат”, добавя фотографът. „Честно казано аз подходих с малко резервираност, защото в самата снимка има една статичност”, уточнява командирът на 24-та авиобаза „Крумово” бригаден генерал Димитър Иванов.   Той харесал проекта и се впуснал в предизвикателството, дори с идея: „Заставахме в определени пози, което беше разработено преди това. Моя пък беше идеята аз да козирувам. Все пак трябва да се отличи командирът”, казва още командирът.

Огнян Стефанов познава работата на българските летци от десетилетия като дългогодишен фотограф на българските ВВС. Като такъв е попадал на рискови места. „Хубавите кадри изискват да застанеш по на ръба”, споделя той.

Планира да заснеме и останалите авиобази у нас. Момента снимка на военните ни летци, която би повторил и след десет години. „Искам да е пълна с хора, с техника, с нова техника, със здрава техника, летяща. Това искам!”, заключава Стефанов.