Нашите вертолетчици направиха всичко за спасяването на жена в Пирин

01.11.2021 г. Нашите вертолетчици направиха всичко за спасяването на жена в Пирин

 Цялата операция от Банско до връх Джано, натоварването на пострадалата и докарването и́ до Банско, където на площадката за кацане е предадена на екип на Спешна помощ, е продължила 35-40 мин.

Спирдон Спирдонов

Екипаж от състава на 24-та авиационна база Крумово с вертолет „Кугар” се включи на 30 октомври, в операция по търсене и спасяване в Пирин. След получаване на сигнал за жена, паднала във високопланинска местност под връх Джано в Национален парк „Пирин”, вертолетът е излетял в 16:24 ч. от авиобазата, за да се включи в действията за издирването й.

Туристка в Пирин се е подхлъзнала и паднала в улея на един от върховете на планината, каза днес за „Otbrana.com“ министърът на отбраната Георги Панайотов. Бяхме потърсени за съдействие, продължи той, веднага изпратихме хеликоптер, който взе пострадалата, която по-късно бе транспортирана в болницата. За съжаление научавам, че е починала, но това, което се искаше от нас го направихме, каза още министърът.

Как се развива спасителната операция? Ето какво научаваме от Планиската спасителна служба.

Планинските спасители от Банско и Добринище днес (Б.р. – 30 октомври)  отново организираха акция във високата част на планината за спасяване на човешки живот.

След получен около 15 ч. сигнал за тежък инцидент, който е претърпяла 53-годишна жена след подхлъзване на връх Джано, незабавно са предприети мерки и към върха тръгват планинските спасители от база Банско и от Добринище. Първи до мястото на инцидента успяват да стигнат  спасителите Иво Валейов и Димитър Пицин.

Тъй като състоянието на пострадалата жена е оценено като много тежко и медицинската намеса не търпи отлагане, с посредничеството на директора на ПСС Емил Нешев и директора на ГД ПБЗН гл.комисар Николай Николов, от Авиационна база Крумово е вдигнат военен хеликоптер „Кугар“ . След като в 17 часа качва от ПСС-база Банско спасителите Атанас Уков и Михаил Климов, вертолетът стига за минути до мястото на инцидента, където другите спасители вече извършвали реанимационни действия. Цялата операция от Банско до връх Джано, натоварването на пострадалата и докарването и́ до Банско, където на площадката за кацане е предадена на екип на Спешна помощ, е продължила 35-40 мин.

За съжаление, по-късно медиците съобщават, че получените тежки травми са били несъвместими с живота на пострадалата жена.

Планинските спасители отново предупреждават, че в планината по всяко време на годината е необходимо голямо внимание и подходяща екипировка, както и  задължително съобразяване с условията. През тези дни времето в по-ниските части е много приятно и подходящо за разходки, но снегът по най-високите части е фирнован и опасността от подхлъзване е огромна.

Въпреки че инцидентът е с фатален край, планинските спасители отново обръщат внимание на необходимостта от закупуване на медицински хеликоптер, с който бързо да стигат до труднодостъпните места в планината и по възможно най-щадящ за пострадалите начин да могат да ги транспортират до болнични заведения.

Снимки: ПСС