Започна ремонтът на войсковия район на Специалните сили в Банкя

02.11.2021 г. Започна ремонтът на войсковия район на Специалните сили в Банкя

 Разширяваме географията на Специалните сили на Българската армия, така че да имаме формирование и в област София, казва генерал-майор Явор Матеев.

Otbrana.com

Днес, 2 ноември 2021 година, беше даден стартът на изграждането на нови сгради и съоръжения и ремонтни дейности на войскови район 1042 – Банкя, където е дислоцирана 1-ва група Специални сили на Съвместното командване на специалните операции, съобщават от СКСО.

Представители на Министерство на отбраната и фирмата - изпълнител на проекта „Техно-Енерджи“ ООД, подписаха Акт образец 2. Проектът трябва да бъде завършен за 360 дни, като ще премине през три етапа, които включват:

-          Основен ремонт и преустройство на учебно-битов корпус и администрация;

-          Ремонт и изграждане на ограда, сигнално-охранителна система по нея и нов портал;

-          Благоустрояване на имота с паркинг, строеви плац с трибуна и външно осветление;

-          Ремонт и изграждане на спортни площадки;

-          Изграждане на тренировъчни съоръжения, включително полоса, полигон за парашутно-десантна подготовка и др.;

-          Основен ремонт и преустройство на паркова сграда;

-          Изграждане на нова сграда за дежурния по парк.

Водосвет за здраве и благополучие беше отслужен от представители на Софийската епархия, които благословиха начинанието и се помолиха за благодат, сила и успех. 

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев благодари на всички, които са били ангажирани в процесите по стартиране на реновирането и изграждането на нови съоръжения във войсковия район на СКСО в Банкя и на фирмата-изпълнител „Техно-Енерджи“ ООД. „Днес изпълняваме взети решения от предходните години, които са свързани с увеличаване числеността и разширяване на географията на Специалните сили на Българската армия, така че да имаме формирование и в област София. Убеден съм, че това формирование, заедно с другите, които са тук в региона ще допринесат и за икономическото развитие на гр.Банкя“, каза още той.

Кметът на гр.Банкя г-н Рангел Марков пожела успех на новото начинание и обеща да оказва съдействие, когато е необходимо.

Символичният акт на „първата копка“ извършиха командира на СКСО генерал-майор Матеев, архитект Павлова, кметът на гр.Банкя и ИД- командирът на 1 група Специални сили подполковник Борис Василев.