Офицерски кандидат Петър Маринов бе удостоен с почетния знак на президента

04.11.2021 г. Офицерски кандидат Петър Маринов бе удостоен с почетния знак на президента

 Otbrana.com

Инцидентът с кораба „Вера СУ“ изправи пред изпитание всички отговорни структури и цялата държава. Той разкри тежките последствия от дългите години неглижиране на морското спасяване, но показа, че България има хора, на които може да разчита и в най-тежките изпитания. Това заяви президентът Румен Радев, който днес в района на подводницата-музей „Слава“ в Белослав удостои участници в изтеглянето на кораба „Вера Су“, който беше заседнал край Камен бряг, съобщава прессекретариатът на държавния глава.

За приноса им  по изпълнение на операцията бяха отличени к.д.п. Венцислав Иванов, Ивайло Иванов, Илия Маринов, офицерски кандидат Петър Маринов, к.д.п. Пламен Димкин, к.д.п. Андрей Станев.

Държавният глава изтъкна усилията, високия професионализъм и всеотдайност на участниците в сложната операция, работили в надпревара с времето и при тежки метеорологични и организационни условия.  „Вие спасихте живот, предотвратихте тежка екологична катастрофа, изведохте кораба от защитена територия и много важно – върнахте доверието на обществото ни в институциите и спасихте честта ни на морска държава“, обърна се Румен Радев към отличените, като подчерта, че почетните знаци са израз на признателност на цялото общество. Всички, взели участие в операцията, показаха, че с висок професионализъм, с ум и с премерен риск, можем да се справим с най-сериозните предизвикателства, коментира още държавният глава.  „Винаги ще бъда с вас, хората, които бранят сигурността, природата и обществения интерес“, изтъкна още президентът.

В отговор на журналистически въпроси държавният глава подчерта, че е необходимо да бъдат подобрени законодателството и процедурите за реакция при случаи като този с кораба „Вера Су“. Необходимо е също да се осигурят нужните техника и подготвени кадри за подобен тип операции. „Видяхме до какво води дългогодишното неглижиране на тези проблеми. Чест прави на тези хора и заради тях сме тук. Това, което те направиха, е невероятно. Няма такъв случай в нашата морска история – един на практика потънал кораб и то с екологично опасен товар да бъде разтоварен и изтеглен и то с риск от счупване.“, заяви Румен Радев.