Военните моряци в столицата припомниха блестящата победа на българския флот преди 109 години

08.11.2021 г. Военните моряци в столицата припомниха блестящата победа на българския флот преди 109 години

 Спирдон Спирдонов

Клуб „Военни моряци” към Столичната организация на СОСЗР отбеляза днес 109 - годишнина от блестящата победа на отряда български торпедоносци срещу турския конвой в Балканската война. Традиционното поклонение бе в Централните софийски гробища  на гроба на капитан I ранг Георги Купов, командир на миноносеца „Дръзки”, поразил с торпедо турския крайцер „Хамидие”. Заедно с членовете на клуба бяха председателят на СОСЗР генерал от запаса Златан Стойков, председателят на Столичната организация на Съюза бригаден генерал от запаса Стефан Стефанов и секретарят полковник от запаса Добри Добрев. Подкрепа за инициативата военните моряци от запаса получиха от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Тази победа на българския флот е победа на българския дух в една война за обединението на България, подчерта председателят на клуба контраадмирал от запаса Петър Странчевски. Тя, продължи той, е подкрепа на Сухопътните ни войски и първите стъпки на бойната ни авиация през Балканската война.

Когато откривахме паметника на капитан I ранг Купов генерал Стойков бе най-висшия военнослужещ, като началник на Генералния щаб, припомни капитан I ранг от запаса Георги Методиев, който е инициатор на издигането на надгробния мемориал на популярния флотски командир. В неговите и на останалите участници думи имаше преклонение не само към историческите победи, но и признание за днешните усилия на Военноморските ни сили за изпълнение на поставените им от Конституцията задачи.

***

През нощта на 7 срещу 8 ноември 1912 год. отряда торпедоносци под командата на капитан II ранг Димитър Добрев в състав „Летящи“, „Смели“, „Строги“ и „Дръзки“ излизат, за да прехванат египетските товарни кораби, превозващи военни товари за воюваща Турция. Те се натъкват на турските военни кораби, охраняващи пътя на товарните кораби и капитан II ранг Добрев заповядва атака. Резултатът е известен – от четирите изстреляни торпеда единствено торпедото от „Дръзки“ с командир мичман I ранг Георги Купов и стрелящ офицер мичман I ранг Кирил Минков поразява целта. Турският крайцер „Хамидие“, охраняван от отряд от четири  контраминоносци е изваден от строя до края на военните действия.

***

От архивите: „В Бюлетин, издание на Асоциацията на възпитаниците на Морско училище, брой 1 и 2/2008 г. четем: „Благодарение на настойчивите усилия на капитан І ранг от запаса. Георги Методиев, задачата за  издирването на гроба на капитан І ранг Георги Купов беше успешно решена. Изборът на деня и програмата за протичане на освещаването му беше предоставено на вицеадмирал Кавалджиев. На 07.11.2007 г. (сряда) от 15:00 часа се състоя безупречна тържествена церемония. В нея взеха участие група от екипажа на фрегата „Дръзки”, оглавявана от командира на военноморска база Атия бригаден адмирал Георги Мотев и представителна група от гр. Варна, включваща морския духов оркестър и знаменен взвод. Тържеството уважиха началникът на ГЩ на Българската армия генерал Златан Стойков, заместник- министърът на обраната Симеон Николов, ветерани от войните, генерали, адмирали, офицери и старшини от запаса и резерва, членове на военнородолюбивите съюзи, както и представители на медиите и др.

Слово за геройския подвиг на отряда торпедоносци, жизнения път и делото на капитан І ранг Георги Купов произнесе командващият ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев. Заупокойна панахида беше изнесена от представителите на Българската православна църква, начело с викария на Софийската епархия Знеполският епископ Йоан. Тържествената церемония завърши с полагането на многобройни венци и букети цветя. След няколко десетилетия на забрава беше отдадена заслужена почит на героичния подвиг на един прославен морски офицер. Това стана възможно благодарение на факта, че тази идея беше завладяла дълбоко сърцата и умовете на признателните поколения. Специална благодарствена грамота от името на инициаторите на това събитие и главно в лицето на Клуба на морските офицери и старшини от запаса и резерва – гр. София, беше отправена към началника на ГЩ на БА генерал Златан Стойков за подкрепата на това събитие, на командващия ВМС вицеадмирал Минко Кавалджиев за огромните усилия,