Сухопътни войски се справят успешно със задачите на границата

15.11.2021 г. Сухопътни войски се справят успешно със задачите на границата

 Спирдон Спирдонов

Днес застъпва втората ротация от военнослужещи на границата, каза командирът на Сухопътни войски генерал-майор Михаил Попов пред журналисти на учебен полигон „Сливница“, където се проведе турнир по стрелба с 9-мм пистолет „Макаров“. Дадохме възможност на офицерите, сержантите и войниците да гласуват, допълни той. В охраната на българо-гръцката и българо-турската държавна граница съдействие на органите на МВР оказват над 350 военнослужещи с повече от 40 единици техника от състава на 61-а Стрямска и 2-а Тунджанска механизирана бригада.

В началото на месеца ген. Попов е бил на границата, говорил е с началници от различен ранг в Гранична полиция. Отзивите били много добри. Най-важното е, подчерта командирът, че личният състав от Сухопътни войски изпълнява задачите си с желание и добре, включително с техните колеги от Гранична полиция. Нещата вървят плавно, продължи той, хората са здрави и съм сигурен, че така ще бъде докато има необходимост от Сухопътни войски на границата.  Що се отнася до ремонта на оградата на българо-турската граница, най-тежкият участък вече е преминат и продължава работата по нейното възстановяване, стана ясно от думите на ген. Попов.   И там нещата са организирани, ясни са, знае се какво да се прави и работата върви, е неговата оценка. Добро е и взаимодействието между Гранична полиция и Сухопътни войски.

Командирът на Сухопътни войски се надява през следващата година да има определена реализация на плановете за модернизация, включително с индивидуалната екипировка. Очаква през 2022 г. да започне и модернизацията на автомат „Калашников“. Има още два проекта, за които би било възможно да има конкретни резултати до догодина по същото време.  Те са в областта на противовъздушната отбрана и артилерията. Що се отнася до проекта за придобиване на нови бойни машини, работната група е представила доклад с варианти за продължаване. Единият от тях е и правителство-правителство. Решението от тук нататък е политическо.

Във връзка с осигуряването на личния състав с новата екипировка ген. Попов уточни:„ До септември и октомври т.г. индивидуалната екипировка бе раздадена до всички формирования на Сухопътни войски. Не всички имат абсолютно всичко. Във връзка с индивидуалните средства за балистична защита (каски и бронежилетки), първият договор бе за механизираните формирования, вторият, който се очаква да бъде сключен до края на годината ще осигури с индивидуални средства за балистична защита целият личен състав на Сухопътни войски.“ Той очаква след втората половина на 2022 г. всички от командира на Сухопътни войски, до последния войник на Сухопътни войски да имат еднаква екипировка.

Добри са резултатите с попълването на вакантните места за войници. Дори на някои места кандидатите са повече. Желаещите да влязат в Сухопътни войски са доста под обявената в закона възраст от 40 години за приемане, или 41 и 44 години при определени условия. Към момента не сме усетили ограничения във връзка с нарастването на цените на горивата и електричеството, отговори на въпрос командирът. Налага се да се плаща повече, но дейността на войските не би трябвало да се спира.

Генерал-майор Попов благодари на представителите на медиите за отразяване дейността на Сухопътни войски и изрази очакване добрата съвместна работа да продължи и през 2022 г.