Военнослужещи от Специалните сили участваха в учението „Junction Strike - 21“ в Румъния

16.11.2021 г. Военнослужещи от  Специалните сили участваха в учението „Junction Strike - 21“ в Румъния

 Otbrana.com

Военнослужещи от Съвместното командване на специалните операции участваха в учението „Junction Strike - 21“ (JUST21), което се проведе в Румъния, съобщават от формированието.  JUST21 е учение за сертификация на Компонентно командване на специални операции и Морска тактическа група за специални операции от състава на Командването на силите за специални операции (КССО) на Румъния. В него участваха над 800 румънски военнослужещи с приблизително 100 единици транспортни средства, плавателни съдове, самолети и вертолети, както и 100 чуждестранни военнослужещи от армиите на съюзни или партньорски страни.

Командирът на Съвместното командване на специалните операции генерал-майор Явор Матеев присъства на деня за високопоставени гости на учението. Той проведе разговори с румънския си колега генерал-майор Тибериус Шербан и с началника на отбраната на страната генерал-лейтенант Даниел Петреску. Обсъдени бяха въпроси, свързани с развитието на Силите за специални операции (ССО) като съвместни оперативни сили, както и сертификационния процес на Специалните сили на национално и коалиционно ниво в рамките на НАТО.

Натрупаният опит е изключително полезен за нашата страна, като се има предвид, че КССО на Румъния за първи път сертифицира Морска тактическа група за специални операции. По време на учението беше повишено нивото на оперативна съвместимост чрез планиране и изпълнение на мисии и специфични съвместни операции на ССО и хармонизиране на работните процедури в многонационална среда.