Малко информация за първото отбелязване на празника на Сухопътни войски

19.11.2021 г. Малко информация за първото отбелязване на празника на Сухопътни войски

 Имало е много дати, които си заслужавало да бъдат определени за празник, разказва тогавашният командващ Сухопътни войски генерал-лейтенант Люцкан Люцканов. Провело се допитване до военнослужещите, направено е изследване в исторически аспект и социологическо проучване. 19 ноември е бил избран с пълно единодушие. Точно на тази дата българската войска изковава първата си победа след Освобождението, казва ген. Люцканов.

Спирдон Спирдонов

На 16 ноември 1992 г. излиза Решение №477 на Министерския съвет за определяне на новия празник на Сухопътни войски – 19 ноември. Съобщава се, че в чест на сухопътното войнство ще бъдат организирани празнични илюминации в София, Пловдив, Сливен и Шумен. Илюминации действително има. Малко преди това в Централния военен клуб звучат маршовете „Победата при Сливница“ и „Бдинци“. А още по-рано са поднесени венци и цветя в памет на загиналите български воини край Три уши е Мека цръв.

На празника в Централния военен клуб присъстват Филип Димитров и Светослав Лучников. Прочетено е поздравително слово от президента и върховен главнокомандващ Въоръжените сили д-р Жельо Желев. Воините са поздравени още от началника на ГЩ на БА армейски генерал Любен Петров и заместник-министъра на отбраната Никола Даскалов. И тогава сме в криза. Ето един цитат от приветствието на президента: „Възползвам се от случая да благодаря на командването, на всички офицери, сержанти, войници и военни служители, които въпреки кризата, в която се намира нашата държава, водени от патриотични чувства, се трудят достойно за поддържането на войските ни  във висока бойна готовност.“

Тогавашният командващ Сухопътните войски генерал-лейтенант Люцкан Люцканов разказва как се е стигнало до датата 19 ноември да бъде боен празник на Сухопътни войски. Имало е много дати, които си заслужавало да бъдат определени за празник. Провело се допитване до военнослужещите, направено е изследване в исторически аспект и социологическо проучване. 19 ноември е бил избран с пълно единодушие. Точно на тази дата българската войска изковава първата си победа след Освобождението, казва ген. Люцканов. Тогава, продължава той, имахме уверение, че след съставяне на правителство ще се проведат срещи в гарнизоните, на които да бъдат обсъдени въпросите за издигане социалния статус на военнослужещите. Все пак на първия си празник военнослужещите от Сухопътни войски научават, че в бюджета за 1993 г. са предвидени средства за увеличаване на заплатите. И още – в края на 1992 г. ще има тринадесета заплата. Заделили сме и някой друг лев за награди на най-достойните и най-добрите военнослужещи от войските“, казва ген. Люцканов. (Б.р. – Генерал-лейтенант Люцкан Люцканов бе командващ Сухопътните войски на Българската армия от 30 август 1991 г. до 12 май 1993 г. Между 1997 и 1999 г. бе зам.-министър на МВР в кабинета "Костов". От 2007 до 2009 г. - заместник-кмет на район „Младост“. Председател бе на клуб „Командване на Сухопътните войски“ и клуб „Трета армия” в Столичната организация на СОСЗР. Той почина през 2018 г.)