Демонстрираха възможностите на новия комплекс полеви комуникационни апаратни за Българската армия

25.11.2021 г. Демонстрираха възможностите на новия комплекс полеви комуникационни апаратни за Българската армия

 Otbrana.com

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министърът на отбраната Пламен Йорданов, заместник-началниците на отбраната, командири на видовете въоръжени сили и командвания, и директори от Министерството на отбраната присъстваха на демонстрация на функционалните възможности на новия комплекс полеви комуникационни апаратни за Българската армия. Представянето се състоя вчера в района на военно формирование 28610 в столичния квартал „Горна баня“, съобщава Пресцентърът на МО. Демонстрациите на способности бяха извършени с реални кореспонденти от отдалечени точки на територията на страната.

Адмирал Ефтимов поясни, че презентацията на шестте типа мобилни комуникационни апаратни е етап от развитието на проекта „Странджа 2“. „Те осигуряват много широк обхват от обмен на комуникационни и информационни услуги и повишават възможностите на Българската армия най-вече в мобилно отношение, за да се осигурят действията на Въоръжените сили по трите мисии на територията на страната и връзка с контингентите зад граница“, заяви той и изказа благодарност към всички специалисти, участвали в реализацията на проекта.

„Развитието и модернизацията на комуникационно-информационните системи на Българската армия е непрекъснат процес, който изисква много внимание, експертиза и работа от нашите комуникационни специалисти, тъй като технологиите се развиват“, подчерта началникът на отбраната. Адмирал Ефтимов допълни, че не само трябва да се внедряват нови технологии, но и да се осигури работата на съществуващите системи, за да има плавен преход и непрекъснатост на услугите. „Да следваме посоката, за да може Българската армия да действа в условията на технологиите на 21-и век“, категоричен бе той. След анализ колко радиостанции от съответните типове апаратни ще бъдат необходими за Въоръжените сили, ще бъде разработен и представен проект съгласно ведомственото ръководство за проектно управление, за да бъде той ресурсно осигурен.

„Това е новост, последно поколение средства и апаратура, което е IP базирано и с цифровизация, което е дигиталното предаване на информацията. Последно поколение техника за Българската армия. Напълно приложима за Българската армия, на базата на което ще можем да привържем полето със Стационарната КИС, по която върви информацията по различните опорни комуникационни възли“, посочи директорът на дирекция „Комуникационни и информационни системи“ в Министерството на отбраната бригаден генерал инж. д-р Емил Шошев. Той поясни, че тези апаратни позволяват да се изградят команден и запасен команден пункт в полеви условия, които осигуряват свръзка за IP базирано и цифрово предаване на данни, глас и видео, с възможност за криптиране на информацията.