Новият парламент ще трябва да се произнесе за придобиване на три броя повече ракети Sidewinder

04.12.2021 г. Новият парламент ще трябва да се произнесе за придобиване на три броя повече ракети Sidewinder

 Вместо договорените 12 ще получим 15 без допълнително заплащне, казва министърът на отбраната Георги Панайотов.

Спирдон Спирдонов

През юли 2019 г. 44-ото Народно събрание прие Закон за ратифициране на международен договор (LOA) BU-D-SAB „Самолети F-16 Block 70 и свързана с тях поддръжка“,  включително международен договор (LOA) BU-P-AAD „Sidewinder AIM 9X Блок II ракети, свързани материали и услуги“.

Преди две седмици Министерският съвет одобри промяна на договора за ракетите. Упълномощи министърa на отбраната да проведе преговорите и да подпише договора при условие на последваща ратификация. В правителственото решение е записано, че влизането в сила на допълнението и изменението след ратификация от Народното събрание ще позволи придобиване на допълнително въоръжение, резервни части и услуги без да се променя вече заплатената сума по договора.

Не се случва често България да има възможност да получи повече стоки и услуги по международен договор, който вече е сключила, казва по този повод на правителственото заседание министърът на отбраната Георги Панайотов.  Сумата по договора била платена 100 % авансово, тъй като статутъг на България към този момент не е допускал други опции. Правителството на САЩ, тъй като договорът е междуправителствен, е възложило изпълнението му на офиса на Военноморските сили за международни програми, и след като този офис е приключил своите дейности по възлагане на поръчките по отделните линии на договора е изпратил информация до Министерството на отбраната, че ще останат неизразходвани средства, с които може да се придобият още три броя ракети Sidewinder. Първоначално бройката на ракетите е била 12, тоест с тези 3 става 15, уточнява министърът. Освен това, продължава той, се предлага възможност за доставка допълнително на контейнери и резервни части за ракетите без увеличаване стойността на подписания вече договор.

Понеже проектодоговорът за допълнение и изменение на вече подписания договор коригира незначително срокове за доставка на посочени продукти и потвърждава свързани с тях пояснителни бележки, а бройката на ракетите се увеличава от 12 на 15 и на контейнери от 13 на 14, се наложило Министерството на отбраната да изпрати писмо запитване до американската страна. Съответният отговор  бил положителен. Така че вече е ясна една от първите задачи на 47-ото Народно събрание в областта на отбраната.

Ракетата за въздушен бой Raytheon Air Intercept Missile-9X (AIM-9X), според материали в печата,  е най-новото допълнение към семейството ракети Sidewinder, едни от най-широко използваните в своя клас в света. Това семейство ракети са на въоръжение във военната авиация на повече от 40 страни по света. Вариантът AIM-9X Block II, известен също като AIM-9X-2, който влезе в експлоатация през 2015 г., предлага голям скок в бойните възможности, благодарение на способността за трансфер на данни и захват на целите след старта, както и други подобрения. AIM-9X е оборудвана с високоточен антенен търсач на целите във фокалната равнина, монтиран на високоманеврен планер със значително подобрена защита от противодействията на IR-излъчвателите. Програмата е съвместна на ВМС на САЩ и ВВС на САЩ, като се ръководи от ВМС. Производството е започнало през 2015 г.