Военни съпруги: Няма кой да защитава Враца

28.11.2010 г. Военни съпруги: Няма кой да защитава Враца

 

Otbrana.com

Протестен митинг против закриването на поделение 52 3380 във Враца се проведе днес в града, съобщи „Дарик”. Протестиращите съпруги и роднини на военните, както и бивши военни, са блокирали едно от възловите кръстовища във Враца.

Областният управител на Враца Пепа Владимирова и зам. областният управител Валентин Литова са провели среща с  някои от народните представители от Врачанско за разрешаването на проблема. Те са поели ангажимент да защитят възможността една част от поделението и състава му да се запази. Предстоят инициативи за бъдещето на сградния фонд, материалната база и функциите им.  Поделението ще бъде преструктурирано от 2012 година.

Точно в 12 часа няколко тролея са били спрени от протестиращите, което довело до лек конфликт с пътниците. Някои от присъстващите изразили опасенията си за техни роднини, които са на мисия в Афганистан. "Какво да им кажем, че като се приберат от и без това тежката мисия, трябва да отиват в Бюрото по труда".  

"Ние протестираме не само защото има военни промени, а защото икономиката и социалният срив, който ще се получат в нашия град са много големи. От Видин до София няма да има поделение. Остават само няколко поделения, Шумен го защитава Аню, Плевен го защитава Цецка, а кой  защитава Враца?", питали съпругите.  

"Към този момент не всичко е загубено, казал пред множеството народният представител от БСП Георги Божинов, предлагам да преценим кое е необратимо и какво можем да направим до утре на заседанието на Съвета по отбраната. Груба грешка ще бъде закриването на поделението във Враца". Той посочил , че е гласувал против приемаенто на Бялата книга за отбраната и Въоръжените сили. Не зная тези, които гласуваха "за" дали са знаели за какво гласуват, казал още той. 

От Инициативния комитет заявили, че предприемат действия другата седмица да блокират главна пътна артерия Е-79, за което в тази неделя не бяха получили разрешение.

 

Снимка „Дарик”