Очакват се до дни нови самолети за подготовката на курсантите

12.12.2021 г. Очакват се до дни нови самолети за подготовката на курсантите

 Otbrana.com

На летище Долна Митрополия край Плевен до дни се очаква да кацнат новите самолети Злин, които са необходими за подготовката на курсантите във Висшето военновъздушно училище /ВВВУ/ “Георги Бенковски”. Това съобщи за БТА бригаден генерал Юлиян Радойски, началник на висшето училище.

Той поясни, че поради пандемията се е забавило производството им в завода в Чехия. В зависимост от метеорологичните условия самолетите ще пристигнат между 13-и и 16 декември, уточни генералът. След процедура за приемане и предаване, ще бъдат зачислени в Българската армия.

С ползване на новите самолети, нальотът на курсантите във ВВВУ ще се увеличи неколкократно и те ще отиват в структурите на Военновъздушните сили /ВВС/ с по-голям опит и с по-големи практически познания, отбеляза бриг. ген. Радойски. По думите му това ще допринесе много за обучението във висшето училище, защото курсантите веднага след завършването си ще встъпват в редиците на ВВС.

“Сега те завършват без необходимия нальот и продължават своето летателно обучение още пет-шест години, което е загуба на време. Очакваме да пристигнат четири самолета, като от тях имаме обещание да бъдат предоставени два на ВВВУ. Надявам се по-нататък да ни бъдат дадени и другите, защото основната задача на висшето училище е да обучава курсанти”, изтъкна бриг. ген. Радойски.

Леките витлови учебно-тренировъчни самолети Злин на чешката фирма “Злин Еъркрафт” АД са за подготовка на летателния и инженерно-технически състав от ВВС. За базата на Злин в Отроковице през юли отпътува група от 14 души от Долна Митрополия – четирима пилоти-инструктори и десет представители на техническия състав, за двуседмичен курс за изучаване на Злин /Zlin 242 Guru/, посочиха от ВВВУ.