От наш интерес е съвместната работа с български компании

14.12.2021 г. От наш интерес е съвместната работа с български компании

 Интервю на Петко Азманов за БТА с Михаел Венер, генерален мениджър на базирания в Германия консорциум.

Otbrana.com

Добри дошли в телевизионното студио на БТА, г-н Михаел Венер, генерален мениджър на базирания в Германия консорциум EuroSpike. Този консорциум е познат в България, макар и повече средвоенните експерти. Все пак би било уместно да представите накратко EuroSpike и неговите продукти.

Михаел Венер: Благодаря за възможността да бъда тук. Щастлив съм да ви представя накратко компанията EuroSpike. Тя беше основана през 2004 година като консорциум между Diehl Defence,Rheinmetall Electronicsи Rafael. Базирани сме в Германия. Целта на учредяването на съвместното предприятие е осъществяването на маркетинг, продажба и производството на оръжията от семейството ракети Spike за европейския пазар, в Европа, да има европейска ракета за европейския пазар и ние имаме успехи в тази област от 2004 година насам.

Според вас коя модификация от вашите противотанкови управляеми ракети би била подходяща за българските въоръжени сили?

Михаел Венер: Както вече споменах, Spike е семейство ракети. Започва с ракета с малък обсег, до два километра, тя би могла да се използва от специалните части и вероятно за защита на военновъздушните сили и батальони. Имаме и версия за сухопътните войски, с голям обсег, LR2, последната модификация на ракетата LR2, която е подходяща за пехотата и механизираните пехотни части, защото може успешно да поразява бронирани цели и стоманобетонни структури. Следващата е ракетата с повишена далекобойност, ER до 10 км, когато е изстреляна от земя по наземна цел, и до 16 км, когато е изстреляна от хеликоптер. Тази способност може да бъде от интерес за военновъздушните сили, за протичащата модернизация на намиращите се в момента на въоръжение хеликоптери, или за модификациите на тези хеликоптери в българските военновъздушни сили.

Виждате ли евентуално сътрудничество в тази област с български компании?

Михаел Венер: От наш интерес е, разбира се, включването на български компании, поради няколко аспекта. Един аспект например е, че данъкоплатецът не иска всички пари да излизат от страната. Втората причина е, че наличието на местни производители носи ползи, печалби за целия консорциум. Да, ние сме отворени за сътрудничество с частни или държавни компании в областта на отбраната. Това зависи от конкретните изисквания на купувача, от това какво българските въоръжени сили или правителството желаят да имат. Така че сме отворени за всякакъв вид сътрудничество. Вече започнахме постепенно да оценяваме къде да намерим най-добрата ситуация, в която всички страни печелят. И когато казвам всички страни, говоря, разбира се, за българската индустрия, правителството, въоръжените сили и, разбира се, войниците, които в крайна сметка се нуждаят от такава оръжейна система и искат да имат система, която да използват винаги при необходимост.

Spike е смятан за основния конкурент на противотанковите ракети Джавелин на световния оръжеен пазар. Кои са основните предимства на Spike и колко държави са купили тази оръжейна система? Известно е например, че Литва получи тази година първата пратка противотанкови ракети Spike. Сърбия е в преговори за доставката на SpikeLR2, най-модерната многоцелева и мултиплатформена ракета от пето поколение.

Михаел Венер: Сред страните, които споменахте, в Европа около двайсет страни използват системата Spike, а в целия свят близо 40 държави, а като цяло имаме близо 30 хиляди ракети, които вече са произведени и въведени на въоръжени. При различните модификации в малкия обсег до два километра противотанковата ракета Джавелин наистина е съперник, но в ракетите с голям обсег в момента на пазара няма конкурентна система на нашата, защото имаме характеристики, които са уникални. Например, след като изстреляте ракетата, можете да я насочите към целта, така че се избягват съпътстващи щети. Благодарение на изключителната прецизност можете да поразите целта в най-уязвимата точка и да избегнете съпътстващи щети.

При ракетите с обсег до 10 и дори до 16 километра няма друга конкурентна система на оръжейния пазар с подобни способности. Колко от страните, закупили системите Spike, са членове на НАТО и на Европейския съюз?

Михаел Венер: От близо двайсет държави, тринайсет са членове на НАТО. И понеже говорим за външни граници, източните граници на НАТО са много важни за защитата на алианса и на Европейския съюз. Тъй като повечето членове на НАТО са потребители на Spike, това осигурява оперативна съвместимост и също така има предимства в случаи, когато възникне нужда от запаси по време на съвместни учения или разполагане на войски в даден район. Така че в момента Spike е най-разпространената ракета в страните от НАТО и по света като цяло, когато говорим за противотанкови ракети.