Швеция се присъединява към финландската програма за бронирани машини 6x6

15.12.2021 г. Швеция се присъединява към финландската програма за бронирани машини  6x6

 Otbrana.com

Швеция официално обяви намерението  си да се присъедини към разработваната  от Финландия програма CAVS (Common Armored Vehicle System), която е отворена и за други страни при изявено съгласие за участие от страните, съобщава Райли Сааринен, мениджър по комуникации.

Програмата стартира през 2019 г. като част от  международното  сътрудничество между Финландия, Латвия и Естония.  Тя премина към етап  на изследвания и разработване на продукти с Латвия през есента на 2020 г. Латвия поръча първите повече от 200 бронирани машини  през август 2021 г., от които Patria достави първите машини   в края на октомври тази година.

От друга  страна финландското министерство на отбраната и Patria подписаха писмо за намерение за поръчка през 2023 г. на  нови 160 машини  за транспорт  на личния състав на финландската армия.

„Този ​​етап е важен за цялата програма. Широкото сътрудничество и изградената мрежа между държавите ще подобрят мобилността, рентабилността, възможностите за сътрудничество и капацитета за поддръжка на участващите страни. Освен това, резултатът от тази програма е постигането на много рентабилно решение за участващите страни“, казва Юси Ярвинен, президент на  Patria Land.