Успешно серртифициране на формирования от Сухопътни войски

17.12.2021 г. Успешно серртифициране на формирования от Сухопътни войски

 

Otbrana.com 

Формирования от състава на Сухопътните войски бяха сертифицирани за  участие в  оперативния резерв на Стабилизиращите сили на НАТО в Косово (KFOR) и в операцията на ЕС (EUFOR) в Босна и Херцеговина „Aлтеа“. След успешно представяне в ротното тактико-специално учение, което се проведе в района на  учебен център „Сливница“, формированията отлично изпълниха критериите по CREVAL и получиха оценка „Боеготов“.

 

Основната цел на учението, което се проведе на 15 и 16 декември, беше да се проверят и оценят способностите и готовността на националния поддържащ елемент и механизирана рота. В него участваха военнослужещи от Трето бригадно командване, Втора механизирана бригада, 110-и логистичен полк, 38-и батальон за ядрена, химична и биологична защита и екология (ЯХБЗ и Е) от състава на Сухопътните войски и медицински екип от Военномедицинска академия.

По време на подготовката за сертификация, която се проведе от 8 ноември до 16 декември, военнослужещите затвърдиха и усъвършенстваха знанията и уменията си за изпълнение на задачи по патрулиране в зона за отговорност, разузнаване, устройване на временни и постоянни контролни постове, охрана на обекти, сформиране на сили за бързо реагиране при възникване на заплахи, наблюдение, оказване на съдействие на въоръжени сили на страната-домакин по стандартите на НАТО и ЕС и др.