Наградиха воини за проявен героизъм при спасяване на пострадала жена

22.12.2021 г. Наградиха воини за проявен героизъм при спасяване на пострадала жена

 Спирдон Спирдонов

Военнослужещите от състава на ВВС от авиобаза Крумово  изпълнили специална задача с вертолет Кугар за търсене  и спасяване на пострадала жена, паднала във високопланинска местност под връх Джано в Национален парк „Пирин“ на 30 октомври бяха наградени на тържествена церемония в Министерството на отбраната. 

Със заповед на министъра на отбраната за проявен героизъм и саможертва, високо чувство на отговорност, професионалзъм и личен принос за издигане престижа на Българската армия с награден знак „Свети Георги“- първи вариант, трета степен за офицери бе удостоен подполковник Цветомир Гърков – началник на отделение „Стандартизация и оценка на летателно-техническата подготовка“ в авиобазата; с награден знак „За отличан служба“ – втора степен за сержанти - офицерски кандидат Светослав Стоянов – старши техник-борден в група „Вертолет и двигател“ на скадрила „Опертивна подготовка наа авиационната техника“ в авиобазата; с нагрден знак „За доблестна служба“ – втори вариант за сержанти старши сержант Иван Кацаров  - старши спасител, парашутист в отделение „Търсене и спасяване“ в авиобазата, а с грамота - майор Ангел Рангелов – командир ва пето авиационно звуно – Кугар, на вертолетна авииоскадрила в авиобазата.

Министър Янев благодари на военнослужещите за професионализма, саможертвата и готовността да се отзовават там, където  необходимо. Той определи, че Третата мисия е много важен момент в дейността на нашите Въоръжени сили, т.е. възможността Българската армия да бъде на разположение на българските граждани, когато те се нуждаят най-много от армията си.

Със заповед на началника на отбраната с предметна награда „Нож АК – 47“ бе отличен младши сержант Велислав Аръков – спасител, парашутист в авиобазата, със сувенирен нож - подполковник Цветомир Гърков. С личния знак на началника на отбраната  бяха удостоени офицерски кандидат Светослав Стоянов, старши сержант Иван Кацаров, майор Ангел Рангелов и младши сержант Велислав Аръков.

Адмирал Ефтимов изрази благодарност към наградените от името на военното ръководство за проявния героизъм. За търсене и спасяване , медицинска евакуация, транспортиране на помощи през 2021 г. се извършиха 10 полета в страната и чужбина, каза началникът на отбраната. През тази година, продължи той, са изпълнени над 960 полета за пожарогасене от въздуха, 886 захода за водохвърляне и за разузнаване, пролетени бяха над 130 летателни часа  и изсипани над 1500 тона вода в огнища на пожар. В гасенето на горски и полски пожари, както и за ликвидирането на последствия от наводнения с участието на формирования от Сухопътните войски са изпълнени общо 17 мероприятия с около 1100 военнослужещи и 160 единици техника. За стореното в помощ на населението адмирал Ефтимов благодари на командирите на ВВС и Сухопътни войски.

В цремонията участваха още заместник-министрите на отбраната Ралица Симеонова и Александър Петков, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, командирите на СКС, Сухопътни войски и ВВС генерал-майор Валери Цолов, генерал-майор Михаил Попов и генерал-майор Диимитър Петров.